DIPLOMATSKI SKANDAL U SUSJEDSTVU: Hrvatski konzul u Španiji prao novac od prodaje droge!

Hrvatska je pokrenula opoziv svog počasnog konzula u Barceloni nakon što je katalonska policija otvorila istragu nad njime sumnjičeći ga za "pranje novca" za lokalnu grupu kriminalaca

  • Regija

  • 22. Feb. 2020  

  • 0

Konzul Juli Bárcena San José osumnjičen je da je primao novac dobiven od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile čime je za kriminalnu gruou prikrivao trag nezakonito stečenog novca.

"Počasni konzuli ne daju ostavke već se mogu povući s dužnosti ili biti opozvani od strane države koja ih imenuje. U ovom slučaju, Republika Hrvatska je odlučila pokrenuti opoziv počasnog konzula", navelo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru e-mailom poslanom Hini.

"Procedura je u tijeku, a nakon njezina okončanja RH nema nikakvih obveza prema gospodinu Barceni. Sve možebitne istražne i pravosudne radnje u isključivoj su nadležnosti Kraljevine Španjolske, čiji je gospodin Barcena državljanin", stoji u odgovoru.

Bárcena San José je poduzetnik, a na mjestu počasnog hrvatskog konzula je od maja 2002. godine, od vremena predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Počasni konzuli obično nisu nacionalnosti države koju predstavljaju nego državljani teritorija na kojem se nalaze što je u ovom slučaju Katalonija, odnosno Španija. To su osobe s prestižem u zajednici gdje žive, a njihove zadaće su uglavnom jačanje ekonomske i kulturne suradnje dviju zemalja te pomaganje državljanima zemlje koju zastupaju.

Katalonska policija kaže kako je istragu otvorila 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog s porodičnim klanom koji je uspostavio kupoprodaju luksuznih automobila u Barceloni. Policija je 18. septembra prošle godine priopćila kako je uhapsila "četiri člana jednog poznatog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom". Daljnjom istragom policija je ustanovila da su poslovno povezani s počasnim konzulima.

"Pod istragom su tri počasna konzula stacionirana u Barceloni", izvijestila je katalonska policija u priopćenju poslanom medijima.

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija, José María Calmet Iglesias i José Luis López Fernández. Osumnjičeni su za ista djela.

Policija vjeruje da se kriminalna mreža sastoji od četrnaest osoba. Blokirala im je luksuzne automobile, brod i nekretnine te priopćila kako je pronašla vatreno oružje i 200.000 eura u gotovini. 

Među uhapšenima je bio Simón Montero Jodorovich, izvijestile su lokalne novine El Periódico de Cataluña. On je član romskog klana Jodorovich, porijeklom iz Rumunije i Mađarske koji tamo živi oko 80 godina, izvijestile su lokalne novine dodavši kako je klan policiji dobro poznat zbog drugih djela vezanih za drogu i oružje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...