SANDERS ŽESTOKO NAPAO PUTINA: "Ne treba mi pomagati taj autokratski razbojnik"!

Demokratski predsjednički kandidat Sanders izjavio je u petak da su ga američki obavještajni službenici prije otprilike mjesec dana obavijestili da Rusija pokušava intervenirati u izbore i pomoći mu u kampanji.

  • Svijet

  • 22. Feb. 2020  22. Feb. 2020

  • 0

“Nije mi bilo jasno koju će ulogu oni imati. Rečeno mi je da će se Rusija, i možda druge države, umiješati u ovu kampanju’’, izjavio je Sanders u Kaliforniji. 

Sanders je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “autokratskim razbojnikom’’ i rekao da će se protiviti bilo kakvim uplitanjima stranih sila u američke predsjedničke izbore.

“I gospodinu Putinu sam rekao, budem li izabran za predsjednika, vjerujte mi, nećete se više miješati u američke izbore.”

Dan predizbora u Nevadi

Otkriće je došlo dan prije demokratskih predizbora u Nevadi gdje se očekuje da će 78-godišnji Sanders, demokratski socijalista iz Vermonta, biti favorit i pobjednik. Sanders smatra da se iza objave krije politički motiv. Upitan od strane novinara zašto smatra da su informacije o prošlossedmičnom sastanku iscurile upravo sada, Sanders je odgovorio sarkastično: “Pogodite zašto su objavljene samo dan prije izbora u Nevadi?”

Washington Post navodi da su osobe upoznate sa slučajem pod uvjetom anonimnosti rekle da su američki obavještajni zvaničnici informirali predsjednika Donalda Trumpa i Sandersa da se Rusija angažirala u novi niz dezinformacija i propagande kako bi ojačala kampanje dvojice kandidata.

Također, optužba je došla dan nakon što je New York Times objavio priču u kojoj su američki službenici razotkrili da Moskva pokušava intervenirati u kampanju predsjednika Trumpa kao što je to bio slučaj na predsjedničkim izborima 2016. godine. Nakon prošlosedičnog tajnog sastanka s obavještajnim zvaničnicima  kada se Trump razljutio na šefa Nacionalne obavještajne službe (DNI) Josepha Maguirea zbog navodne nelojalnosti, otkriveno je da i Rusija pokušava pomoći Sandersu. Prema navodima osoba upoznatih sa sastankom, ponovni odabir Trumpa odgovara interesima Kremlja.

Tema ruskog uplitanja, navodno je razlog zašto je Trump u četvrtak 20. februara otpustio Maguirea i imenovao na njegovu poziciju nestručnog, ali sebi prisnijeg čovjeka Richarda Grennella, ambasadora u Njemačkoj i izaslanika za Srbiju i Kosovo.

A zašto bi pak Rusi pomagali Sandersu? Zato da bi ponovno pomogli Trumpu! Dvostruka je to taktika Putina koju će možda iskoristiti na još jednim izborima. Mogućnost da su dvije suparničke kampanje potpomognute od strane Moskve je širi interes Rusije za stvaranje podjela u SAD-u i nesigurnosti u legitimitet američkih izbora.

“Ruski pokušaji sijanja razdora tokom demokratskih predizbora bili bi u skladu s Putinovom strategijom potkopavanja američke vjere u demokratske institucije i procese”, rekla je Laura Rosenberger, bivša pomoćnica Vijeća za nacionalnu sigurnost u Obaminoj administraciji.

U petak je američki predsjednik agresivno osporio da se Rusija miješa u izbore kako bi mu pomogla u ponovnom izboru. Otkrića je nazvao “prevarama’’ i kampanjom protiv njega. Trump, prema izjavama službenika, smatra da sličnim navodima Demokrati žele potkopati mogućnost njegovog ponovnog izbora.

Na predizbornom skupu u Las Vegasu, Trump je izjavio da Putin više preferira Sandersa “koji je bio na medenom mjesecu u Moskvi’’. Naime, Sanders i njegova supruga su 1988. godine otputovali u Sovjetski Savez na putovanje koje su politički protivnici u šali nazivali medenim mjesecom. Sanders je često upozoravao na prijetnju stranog uplitanja u američke izbore i kritizirao Trumpa što nije učinio dovoljno da to zaustavi.

Paranoičan slučaj

Kremlj je u petak demantirao svoj utjecaj i miješanje u izbore te je cijeli slučaj prozvao “paranoičnim’’. Ali cijeli slučaj još jednom stvara haos na američkoj političkoj sceni. Zvaničnici tvrde da Rusija želi podići vlastiti položaj na svjetskoj pozornici slabljenjem SAD-a kroz potkopavanje demokratskog sistema.

Rusija je i u prošlosti pokušavala pomoći Sandersu. U 2018. godini federalni istražitelji optužili su 13 Rusa za uplitanje u predsjedničke izbore 2016. godine. Rusija je koristila internetsku propagandu kroz društvene medije čiji je cilj bio poduprijeti Trumpa i Sandersa kroz pozitivne komentare, te eliminirati Hilary Clinton, bivšu demokratsku kandidatkinju.

Sanders je rekao novinarima da je već vidio neke ruske objave na Twitteru za koje smatra da imaju za cilj stvaranje podjela.

“Pokušavaju nas podijeliti’’, rekao je Sanders o Rusima. “To je najružnija stvar koju rade. Pokušavaju izazvati haos u Americi i pokušavaju izazvati mržnju.”

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...