SREDOJE NOVIĆ NA RUBU PAMETI: „Komšić i Džaferović žele stranu silu na granicama BiH. Ako je već tako, onda bi bilo najbolje da budu podignuti zidovi duž cijele BiH“

"Konačno je došlo vrijeme da se u BiH krene jednim potpuno novim putem usaglašavanja, dogovora i putem zajedničkog stava svih naroda i svih rukovodstava na nivou BiH", tvrdi šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović

  • Politika

  • 24. Feb. 2020  24. Feb. 2020

  • 4

- BiH definitivno treba da bude suverena zemlja, zemlja koja, ako želi da ide putem evropskih i svih drugih integracija, konačno mora da se oslobodi stranog uticaja. U narednom periodu očekujem da se strasti počnu smirivati i da se u stranu potisnu emocije i lični doživljaji kod bilo koga te da se ozbiljno pristupi razmatranju zakona o Ustavnom sudu BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru - kaže Nović u intervjuu za “Glas Srpske”.

„Svi treba da se okupimo i odgovorno razgovaramo, sa argumentima, bez emocija, bez teških riječi i da otvoreno počnemo mijenjati stvari u ovoj zemlji. Ako želimo razgovarati, to će biti dovoljno da svi u komisijama u parlamentu sjednemo i da stručnjaci kažu šta to u zakonu ne valja, šta treba amandmanski mijenjati. Taj zakon ne treba da bude na štetu bilo koga naroda u BiH. Posebno stranci i ambasade odgovornih zemalja politički i diplomatski mudro treba da kažu da je došlo vrijeme da se o tome razgovara i nalaze rješenja. Plašim se da u ovoj fazi nemaju dovoljno snage da stranim sudijama kažu da treba da odu iz ove zemlje. BiH sasvim sigurno ima daleko kvalitetnije kadrove za članove Ustavnog suda od onih koji kao strane sudije danas sjede i tamo odlučuju. Prošlo je vrijeme prijetnji i u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i da ga upozorava. Ako neko misli da će uplašiti srpski ili hrvatski ili bilo koji narod u BiH, grdno se vara. Ne treba stoga sa najviših mjesta upozoravati srpski narod i poručivati mu da “pazi šta radi”. To je krajnje loša poruka onih kojima su puna usta BiH“, kazao je Nović.

Na pitanje kako komentira poruke iz FBiH da im ne pada na pamet da bude definirana međuentitetska linija razgraničenja, Nović kaže:

"To je antidejtonski pristup. Ako je Dejtonski sporazum naložio da bude utvrđena međuentitetska linija i razgraničene Republika Srpska i FBiH, niko u Dejtonu nije rekao da je to granica, niti danas iko pretenduje da to kaže. Očigledno da je riječ o zamjeni teza i međuentitetska linija treba da bude utvrđena da bi bilo jasno određeno ostvarivanje prava i obaveza stanovništva koje živi u jednom ili drugom entitetu, da se zna gdje će vaditi lična dokumenta, kome i gdje plaćati porez i druge obaveze, pogotovo oni koji žive u graničnim područjima. Dva predsjednika vlada i predsjedavajući Savjeta ministara treba da se dogovore, da bude formirana komisija i utvrđena entitetska granica“.

„Često se manipuliše time kako će BiH u dogledno vrijeme otići u ratni sukob. To je priča bez osnova i od toga nema ništa. Ključni problem je što nema političke volje da stvari budu rješavane. Neka niko iz FBiH ne poručuje kako se RS odnosi prema Dejtonskom sporazumu kao prema švedskom stolu i kako sa njega uzima samo ono što ona hoće, a u suštini kod Bošnjaka je taj odnos prema švedskom stolu revnosniji nego u samoj Švedskoj. Pitanje osporavanja definisanja međuentitetske granice je dokaz da osporavaju Dejtonski sporazum. Ovakva politička situacija najviše ide na ruku onima koji žele da BiH bude što manje ozbiljna država i ne čudi što građani BiH masovno odlaze iz BiH, jer vape za pravnom državom“, kazao je Nović.

Na pitanje kako komentira odobravanje članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da na granicu BiH i Hrvatske dođu snage Fronteksa Nović kaže:

„Ovim najdirektnije priznaju da nemaju povjerenje u institucije BiH, ni u Graničnu policiju, ni u SIPA-u niti u jednu instituciju na nivou BiH. Očigledno žele stranu silu na granicama BiH. Ako je već tako, onda bi možda bilo najbolje da budu podignuti zidovi duž cijele BiH i tada neće ni migranti niti bilo ko ulaziti u BiH“, rekao je na kraju Nović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...