"USTAŠKA POSLA": Hrvati ne mogu da PODNESU ĆIRILICU ni na fudbalu! Evo šta su sada uradili"!

Opet ćirilični skandal u Hrvatskoj! Ne, nije u pitanju Vukovar gdje su se redovno lomile table sa natpisima na tom pismu, piše beogradski tabloid Informer u tekstu pod naslovom "USTAŠKA POSLA! Hrvati ne mogu da PODNESU ĆIRILICU ni na fudbalu! Evo šta su sada uradili"!

  • Regija

  • 24. Feb. 2020  24. Feb. 2020

  • 0

Ovoga puta ćirilični skandal nije se desio jer neko ne poštuje hrvatski Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, već na jednoj fudbalskoj utakmici. Promblem je nastao zbog navijačkog transparenta na tribini. 

Naime, u neretvanskoj dolini odigran je lokalni derbi. U Metkoviću, gradu kog su, pored ostalih sportista, proslavili i bivši kapiten hrvatske fudbalske reprezentacije Darijo Srna, rukometni trener Slavko Goluža.... sastali su se lokalna Neretva i - gosti iz Opuzena, FK Neretvanac.

 

Iako u samom Opuzenu ni prije raspada SFRJ nije bilo mnogo Srba (zapravo, na popisu iz 1991. 95% tamošnjeg stanovništva se izjašnjavalo kao Hrvati, a 1,22% kao Srbi), domaći navijači su dočekali goste ćiriličnim transparentom "Opuzen Srbija".

Pozivajućo se na "Slobodnu Dalmaciju", Informer piše da utakmica nije mogla početi dok se sporni transparent ne ukloni. Tak kada je transparent sklonjen, meč je počeo.

Naime, Zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima Hrvatske kaže da na utakmice nije dozvoljeno unositi transparente koji sadrže diskriminirajuće, rasističke, uvredljive, političke i/Ili vjerske poruke te transparente koji sadrže poruke koje nisu u vezi sa fudbalom.

Gosti iz Opuzena su na kraju pobijedili 2:1 na terenu velikog rivala.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...