PRAVNI EKSPERT KASIM TRNKA NEMA DILEMU: "Tegeltija je izgubio kredibilitet i trebao bi da ode sa pozicije"

"Srpska politika ima problem sa vladavinom prava, oni usporavaju ključne odluke. Tribunal u Hagu je izrekao presude ratnim zločincima ali oni ti ne priznaju. Svugdje u svakom društvu Ustavni sud se smatra stubom vladavine prava", rekao je u uvodu današnjeg razgovora za Hayat ekspert za ustavno pravo, Kasim Trnka.

  • Politika

  • 24. Feb. 2020  24. Feb. 2020

  • 2

Nije li jedino važno da se njegove odluke provode, jer su one opravno obavezujuće – za šta je uopće u ovom kontekstu relevantno nečije mišljenje o sudu ili pojedinim sudijama?

Dejtonski sporazum nije fiksiran, i nije zamišljen da se nikad ništa ne promijeni. Predviđen je mehanizam gdje domaće vlasti dvotrečinskom većinom mogu promijeniti taj Ustav. Bilo je govora sada zaključiti rat, ali kada bude mirno vrijeme vi ćete izabrati ljude koji će to promijeniti. No, mi smo svjedoci da se poslije Dejtona produbljavaju razlike u BiH, i da moramo mijenjati konstrukciju Ustavnog uređenja.

Kako funkcioniše Ustavni sud i ko su ljudi koji tamo sjede. Ima li imalo istine u ovome što priča Dodik?

Strane sudije su uključene poslije Dejtona i zamišljeni su kao nezavisni faktor u slučaju konflikata Ustavnog suda. Ružno je izgledalo to da su se šefu iz RS -a odazvali svi, pa i oni iz suda, jer u svijetu se zna da su sudije neovisne. BiH bi bilo najbolje da nema stranih sudija, ali to bi podrazumijevalo da smo ispunili put ka EU ili NATO paktu, i dok je ovakva situacija oni su nam potrebni.

Dodik crta neke druge granice nego što postoje na području Balkana. S druge strane koji su to instrumenti kojima on može blokirati državu, i on ih vješto iskorištava. Kod nas tri vodeće stranke imaju suprotne koncepcije. Uglavnom svi patimo od toga da nekorektno provodimo elemente Dejtonskog sporazuma.

Međunarodna zajednica se nalazi u pat poziciji kada je odnos prema našoj zemlji u pitanju. Po mom mišljenju iako bi naš Ustav tražio temeljitu rekonstrukciju, to u ovom trenutku to nije realno. Na međunarodnoj zajednici je da izvrši pritisak na vodeće strukture.

Kako komentarišete činjenicu da predjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća gospodin Milan Tegeltija u ovakvoj situaciji kaže da ima obaveze prema entitetu iz kojeg dolazi. Ne bi li gospodin Tegeltija morao imati isključivu obavezu prema vladavini prava?

On ustvari, kada je prihvatao sudijsku dužnost, dao je svečanu izjavu da će se pridržavati Ustava i Zakona, ali on to ne radi i izgubio je svoj kredibilitet. Trebao bi da razmisli da ode s te pozicije, ali neće jer njegovom političkom šefu treba takav čovjek.

Koja je obaveza i kolika je odgovornost međunarodne zajednice ovdje, Petrich je  danas najavio moguće sankcije za Dodika,. Je li realno da se konkretni koraci zaista dogode?

"Dodik je već pod sankcijama. Ali, nažalost po izjavi Kvinte, nisam mogao pročitati da su spremni za neki ozbiljan korak."

(Hayat.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...