OVO SE TIČE I NAS: NLB banka i službeno preuzela najveću banku u Srbiji, u Bosni i Hercegovini imaju…

Ponuda slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) za Komercijalnu banku odabrana je kao najbolja, potvrđeno je za B92

  • Ekonomija

  • 25. Feb. 2020  

  • 0

NLB banka će, osim matične banke u Srbiji, preuzeti i Komercijalnu banku Banjaluka, koja je dio grupacije, kao i istoimenu banku u Crnoj Gori.

Komercijalna banka je šesta po snazi u Republici Srpskoj, a ima manje prisustvo i u Federaciji BiH. NLB je također snažno prisutna na cijeloj teritoriji BiH.

Kako saznaje B92, netačna je informacija koju su prenijeli neki mediji da je ponuda NLB bila 450 miliona eura.

Sputnjik je objavio da je vrijednost akvizicije 500 miliona eura.

Očigledno je NLB iznio ponudu koja je omogućila je Slovencima da preteknu druga dva ponuđača – Raiffeisen i AIK. Za B92 je potvrđeno da je pregovarački proces završen i da se očekuje potpisivanje ugovora.

Tako će Slovencima pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11 posto bankarskog tržišta u Srbiji.

Lani je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona eura.

Prema podacima sa sajta NLB-a, država je vlasnik 25 posto njenih dionica, dok Melon banka iz New Yorka upravlja sa 62 posto dionica malih akcionara.

Jedan od tih akcionara je i EBRD. Jedina slovenačka kompanija na Londonskoj berzi, NLB je lani ostvarila profit od 193 miliona eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...