BARIŠA ČOLAK POJASNIO: "Rad Ustavnog suda može se urediti zakonom - ne treba mijenjati Ustav"

Potrebno je što prije sjesti i pokušati postići dogovor u vezi sa izmjenom zakona o Ustavnom sudu BiH, kazao je delegat u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH)

  • Vijesti

  • 25. Feb. 2020  25. Feb. 2020

  • 0

  Čolak je kazao da dok god BiH ima strane sudije i OHR ne može govoriti o izgrađenosti institucija i suverenosti, te da ne zna zbog čega kod onih koji tvrde da se najviše zalažu za državu BiH postoji strah od toga.

Čolak ističe da u BiH mora postojati dijalog da bi se izašlo iz situacije stalne krize koja samo mijenja oblik.

“Potrebno je što prije sjesti i pokušati postići dogovor u vezi sa izmjenom zakona o Ustavnom sudu BiH. U Ustavu BiH piše da istekom roka od pet godina od imenovanja prvih stranih sudaca koje je u Ustavni sud BiH imenovao Europski sud za ljudska prava, Parlamentarna skupština BiH može drugačije riješiti imenovanje stranih sudaca u Ustavni sud BiH”, podsjetio je Čolak.

On smatra da se to pitanje može riješiti donošenjem zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Ovaj dio o strancima sudcima može se riješiti zakonom. Čude me izjave pojedinih dužnosnika i stranaka iz Sarajeva koji tvrde da se to ne može riješiti i da je potrebno mijenjati Ustav BiH. To nije točno. Može se riješiti ako ima političke volje”, naglasio je Čolak koji je dugo godina obavljao i dužnost ministra pravde u Vijeću ministara.

On je podsjetio i da je Europska komisija rekla da u reformi Ustavnog suda BiH poseban naglasak treba staviti na strane suce, dodavši da se i kroz te preporuke treba tražiti rješenje.

“Moramo preuzeti odgovornost i biti vlasnici procesa, sami ih kreirati i tražiti rješenja. Dok god imamo strane suce i OHR ne možemo govoriti o izgrađenosti institucija i suverenosti. Ne znam zbog čega kod onih koji tvrde da se najviše zalažu za državu BiH postoji strah od toga”, ističe Čolak.

Čolak nije želio komentirati prijetnje pojedinih međunarodnih dužnosnika srpskim predstavnicima i svima koji podržavaju prijedloge u vezi s reformom Ustavnog suda BiH.

“Kada je riječ o institucijama, mi se ponašamo na način da treba graditi institucije. Treba podržavati ono što piše u Ustavu BiH i zakonima i u tom smislu nastojati popravljati stvari”, poručio je Čolak.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...