SPREMNI ZA ODBRANU INTERESA: Iz Njemačke zeleno svjetlo za Macronovu evropsku vojsku, koja bi se suprotstavila...

Inicijativa stvaranja evropske vojske, koju francuski predsjednik Emmanuel Macron promiče od početka mandata, prihvaćena je i od strane njemačkih socijaldemokrata; iako SPD masovno gubi glasove diljem zemlje, još uvijek je dio vladajuće Velike koalicije i može uticati na donošenje ovako važnih odluka...

  • Svijet

  • 25. Feb. 2020  25. Feb. 2020

  • 0

Njemački socijaldemokrati preuzeli su inicijativu za stvaranje jedinstvene europske vojske na nadnacionalnoj razini, prenosi Die Welt. Postojat će paralelno s vojnim strukturama u državama članicama EU. U njemu će moći služiti svi građani Europske unije, objašnjava njemačka publikacija tradicionalno nakolonjena NATO paktu.

Čelnik agencije za vanjske poslove Europske unije Joseph Borrell sažeo je rezultate Sigurnosne konferencije u Münchenu jednom rečenicom: “Europa mora razviti želju za moć”, parafrazirajući dijelom poznato djelo „Volja za moć“ koju su od odbačenih bilješki filozofa Friedricha Nietzschea „napisali“ njegova sestra Elisabeth Förster-Nietzsche i Peter Gast. Ovo djelo, napravljeno od odbačenih ulomaka i dorađeno od spomenutog tandema, koje se teško može pipisati opusu njemačkog filozofa, kasnije je često citirano od strane njemačkih nacista i nadamo se da Joseph Borrell nije mislio isto kada je citirao ovaj naslov.

„Kako bi se ubuduće suprotstavili Rusiji, Kini i Sjedinjenim Državama, Europljani moraju biti spremni aktivno braniti svoje interese u vanjskoj politici i vojnoj sferi“, naglasio je Borrell. Međutim, problem je što se proces uspostavljanja vojne suradnje između 27 zemalja članica EU kreće “kornjačinim tempom”, napominje autor članka Torsten Jungholt.

“Što se mene tiče, sve se to povuklo. Svijet neće čekati dok Europa ne nadvlada nacionalni egoizam”, rekao je Fritz Felgentroy, stručnjak za obranu Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

Felgentroy i članovi njegove stranke iznijeli su inicijativu za stvaranje „28. armije EU“, odnosno vojne strukture na razini Europske komisije koja neće postojati umjesto nacionalnih vojski, već paralelno s njima.

Prednost ovog pristupa je u tome što se europske vlade ne moraju odreći vlastitog suvereniteta u području obrane i neće trebati mijenjati postojeće europske ugovore. Svi građani EU moći će služiti u toj vojsci, piše Die Welt.

„Osim toga, stvaranje takve vojske pokrenut će pozitivnu ” dinamiku ujedinjenja” u Europskoj uniji“, uvjereni su njemački socijaldemokrati.

„Vojni zakon, opskrba, osoblje, vodstvo, obuka, zapovjedna struktura - sve će trebati zajedno razmisliti. Naravno, inicijativa neće biti jeftina, ali postoji i potencijalna prilika za uštedu novca, posebno nakon likvidacije starih struktura“, dodaje se u nacrtu dokumenta.

Ostaje pričekati da Berlin prihvati prijedlog i nađe partnere u Europi koji će provoditi plan.

„Socijaldemokrati, za razliku od čelnika država i ministara na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, ne troše svu svoju energiju na analizu raspadajuće svjetske sigurnosne arhitekture i daju konkretne prijedloge“, napominje njemački list.

Osim toga, prema nedavnom istraživanju koje je proveo Centar za vojnu povijest i društvene znanosti Bundeswehra, 63% njemačkih građana podržava ideju o suradnji svih zemalja EU u području obrane, a čak 46% Nijemaca se zalaže za stvaranje ujedinjene europske vojske.

(Logicno.com) 

https://www.logicno.com/politika/iz-njemacke-stize-zeleno-svjetlo-za-macronovu-europsku-vojsku.html

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...