PIŠI PROPALO: Dodikov SNSD i Čovićev HDZ uputili Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Grupa poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je danas u redovnu proceduru Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH prethodno biranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

  • Mini market

  • 25. Feb. 2020  25. Feb. 2020

  • 0

Ovim prijedlogom se uređuje postupak izbora domaćih sudaca Ustavnog suda, te prestanak mandata za troje sudaca stranih državljana koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

U članu 3. Prijedloga stoji da za suca Ustavnog suda BiH se bira državljanin BiH s pravom glasa, koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda.

Prijedlogom se defeniše i postupak izbora sudaca:

"Izbor domaćih sudaca provodi se tako što Predsjedništvo BiH imenuje tri domaća suca u Ustavni sud, i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske.

Imenovane suce od Predsjedništva BiH potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda.

Izabrani suci su pripadnici različitih naroda."

alt

Trojici stranih sudaca prestaje mandat danom stupanja na snagu ovog zakona, stoji u Prijedlogu.

Prijedlog zakonu potpisali su kao predlagatelji poslanici SNSD-a, DNS-a, SP, Ujedinjene Srpske, te HDZ-a BiH.

Podsjećmo, vodeća bošnjačka partija, SDA, izručito se usprotivila eliminaciji stranih sudija iz Ustavnog suda BiH smatrajući da Ustvni sud BiH sa stranimm sudijama u njemu, predstavaljan nosivi stub cjelokupne Dejtonske ustavno-pravne konstrukcije. 

Podršku Utavnom sudu BIH i ostanku stranim sudija, dale su i članice Quinte – SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka – koje su u nedavnoj zajedničkoj izjavi izričito naglasile kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s ustavom imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju.”

(S.B./Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...