ZAŠTO SE PRIČA O DVA POSTO: U Italiji i Kini stopa smrtnosti 3,4 posto

Mogli bismo pomisliti da se radi o globalnoj procjeni koja pokazuje manji postotak

  • Svijet

  • 26. Feb. 2020  

  • 0

Već mjesec dana nakon pojave koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu, lokalne i globalne zdravstvene institucije, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), izašle su s brojkom koja govori da je stopa smrtnosti od tog virusa dva posto, piše Index.hr.

No kada u kalkulator upišemo brojke za Italiju i izračunamo omjer umrlih i oboljelih, dolazimo do brojke od 3,4 posto se događa kada izračunamo postotak smrtnosti za cijelu Kinu; pojavljuje se iznos od 3,5 posto. Dakle, u oba slučaja stopa smrtnosti značajno je veća od navedenih 2 posto.

Mogli bismo pomisliti da se radi o globalnoj procjeni koja pokazuje manji postotak, odnosno da su se u računicu uvrstile zemlje u kojima za sada nema smrtnih slučajeva; poput SAD-a u kojem je 57 oboljelih, ali niko do sada nije preminuo. No kada izračunamo smrtnost za ukupan broj oboljelih na cijelom svijetu, opet dolazimo do problematične brojke od 3,4 posto. Zašto?

Ne radi se o teorijama zavjere

Razlika između procijenjene stope smrtnosti i one u realnom vremenu, odnosno do koje dolazimo putem izračuna na kalkulatoru, proizlazi iz problematičnosti same računice mortaliteta. Ona se često prikazuje vrlo jednostavnom formulom koja gleda omjer umrlih i oboljelih, no ta je definicija vrlo često varljiva i neprikladna.

Naime, kada epidemija završi, stopa smrtnosti se računa formulom: smrt / slučajevi.

No, dok epidemija još traje, kao što je sada slučaj s koronavirusom, ovakav izračun je pomalo naivan i može biti pogrešan ako je, u vrijeme analize, ishod nepoznat za nezanemarivi udio pacijenata, piše Worldometers.

Drugim riječima, trenutan mortalitet zapravo je kalkulacija ukupnog broja slučajeva iz prošlosti, a ne trenutnog broja slučajeva u kojem ishod (oporavak ili smrt) udjela (najnoviji slučajevi) još nije utvrđen.

Preciznija formula bi bila:

CFR (case fatality rate) = smrt na dan x / slučajevi na dan x-{T}

(T = prosječao vremenski period od potvrde zaraze do smrti)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...