MOŽE LI IM MEKTA DOHAKATI: "Predsjednik VSTV-a potvrdio da je pod direktnim političkim uticajem"

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas bi na sjednici trebalo da razmatra zahtjev poslanika Dragana Mektića da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, razmatra po hitnom postupku...

  • Mini market

  • 26. Feb. 2020  26. Feb. 2020

  • 0

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”, prenosi N1.

"Razloga za to je jako puno. Mi znamo, svima nam je poznato, javnosti u BiH i međunarodnihm organizacajama, da je to treći stub vlasti, koji ne objezbjeđuje nikakvu pravnu sigurnosti u BiH i kočničar je mnogih reformi. 

Vama je svima poznato da mi nismo usvojili ili primili k znanju izvještaj o radu VSTV-a za 2017. i 2018. godinu. Koliko mi je poznato, u ranijim sazivama se dešavala ista takva situacija sa izvještajima o radu VSTV-a. Brojne afere i nezakonitosti su opšte poznate u javnosti.

Ono što treba da reguliše VSTV kao najodgovornija institucjia u pravosudnom sistemu, afera 'Potkivanje' pa brzo pranje tog slučaja. Javnost i građani BiH, opšta je percepcija, nemaju nikakvog povjerenja u pravosudni sistem, a ključna i odgovorna institucija u svemu tome je VSTV", naveo je Mektić.

"Mislim da nemamo više vremena za čekanje, nema nikakvih pokušaja da se ovo stanje promijeni, da se bilo šta poboljša, stalno idemo iz afere u aferu. Neki dan je objavljen novinarski tekst u kojem se pominje da je u jednoj akciji Tužilaštva BiH pronađeno negdje oko 53 tone duhana i ispostavilo se da taj duhan nije oduzet i da je nestao, da je država BiH samo u tom slučaju oštećena za šest miliona KM", naveo je.

"Predsjednik VSTV-a je potvrdio da je pod direktnim političkim uticajem jer je prihvatio kroz ovu kontraverznu odluku Ustavnog suda BIH prihvatio zaključke Izvršnog komiteta SNSD-a, što govori da je pod direktnim političkim uticajem, to je prevršilo svaku mjeru i neophodno je što prije izvršiti značajnu reformu VSTV-a i cjelokupnog pravosudnog sistema".

Mektić je naveo i to da se "VSTV totalno otuđio kao jedan organ koja je izvan bilo kakve kontrole u ovoj državi".

"Ali, što bi rekao naš narod, otom-potom", naveo je.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...