KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ OTVARAJU ŠAMPANJAC: Dodik danas izbjegava Titovu 16, ali zato su tu brojne zvanice iz političkog i javnog života, članovi diplomatskog kora….

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, danas će u Predsjedništvu BiH biti upriličen svečani prijem

  • Vijesti

  • 27. Feb. 2020  

  • 2

Domaćini prijema su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Početak prijema zakazan je za 18 sati.

Prijemu će prisustvovati brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH, članovi diplomatskog kora i brojne druge zvanice.

S obzirom da ove godine 1. mart pada u nedjelju, a imajući u vidu značaj ovog državnog praznika, Vlada FBiH donijela je Odluka o proglašenju 2. marta/ožujka 2020. godine neradnim danom u Federaciji BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1. marta svake godine. Punoljetni građani tadašnje SRBiH glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Referendumsko pitanje je glasilo:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Na referendum je izašlo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od tog broja njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...