VUČIĆ NA „APARATIMA“: Hashim Thaci se sastao s Mikeom Pompeom, spominjali su i NATO, evo šta su sve dogovorili…

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se u Washingtonu sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem

  • Regija

  • 27. Feb. 2020  

  • 16

Dvojica zvaničnika, kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsjednika, razgovarala su o dijalogu Kosova i Srbije, kao i saradnji i podršci Sjedinjenih Država.

Nakon susreta, Thaci je govorio za albanski servis Glasa Amerike - a jedno od pitanja koje mu postavljeno bilo je da li će Kosovo biti kažnjeno ukoliko ne ukine takse od sto posto uvedene na proizvode koje uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odgovorio je da je američki stav jasan - Kosovo treba da pokaže da je spremno da obezbijedi američku podršku svom ekonomskom razvoju.

"Mislim da kosovske političke stranke i vlada treba da donose odluke koje idu u prilog jačanja strateškog partnerstva sa SAD-om. Nije mudro sukobljavati se i tako nauditi strateškim odosima sa SAD-om, NATO-om i Evropskom unijom", rekao je Thaci.

On je rekao da cijeni lično zalaganje sekretara Pompea, ali i pisma koja je njemu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uputio američki predsjednik Donald Trump. U tim pismima, rekao je Thaci, Trump je ukazao na neophodnost postizanja konačnog dogovora između Kosova i Srbije. To bi, kako je ukazao, značilo trajan mir i međusobno priznavanje dvije zemlje.

"Potpuno sam uvjeren da je pod vodstvom predsjednika Trumpa, značajnu ulogu sekretara Pompea, dinamike i inventivnosti koju je ambasador Richard Grennell unio u ovaj proces, tako nešto ostvarivo. Naravno i drugi evropski partneri treba da slijede dinamičnu i lidersku ulogu SAD-a", rekao je Thaci.

Predsjednik Kosova rekao je i da je od sekretara Pompea zatražio da Sjedinjene Države nastave lidersku ulogu, što mu je, kako tvrdi, američki državni sekretar i obećao.

"Istovremeno sam iskazao spremnost Kosova da bude dio NATO-a što je prije moguće - jer imamo profesionalnu i multietničku vojsku u skladu sa standardima Sjevernoatlantske alijanse", ukazao je Thaci.

Kosovski predsjednik je ukazao da je potpuno uvjeren da će SAD nastaviti da podržavaju druge korake Kosova, posebno ulazak u Program partnerstva za mir, a zatim i u NATO.

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...