INZKO NA SVEČANOM PRIJEMU POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH ŠOKIRAO DODIKA: "Ima dosta saglasnosti za upotrebu bonskih ovlasti" (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je svojom presudom da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni, kazao je večeras visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice od kada je BiH stekla nezavisnost.

  • Politika

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 1

Podsjetio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Evropska unija željela vidjeti šta se dešava u BiH i kakvu budućnost građani žele.

- Referendum je zato i organiziran 29. februara i 1. marta i oni koji su učestvovali u glasanju njih 99,7 posto glasalo je za samostalnost i nezavisnost BiH iako se kasnije to osporavalo - istaknuo je Inzko.

Poslije takvog rezultata građanskog "DA" nezavisnosti, 22. maja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene nacije, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom te Inzko tvrdi da BiH ima pravo da slavi taj dan.

Na pitanje novinara kako postoje saznanja da Evropska komisija razmatra uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, Inzko je podsjetio da je i ranije bilo problema, ali misli da se ovaj put prešla crvena linija kada jedan entitet kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

Također, kazao je i to da nikakva odluka o sankcijama unutar Vijeća za implementaciju mira (PIC) iako postoji prilična saglasnost da je pređena crvena linija u posljednjem ponašanju Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...