GLASNOGOVORNIK SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE TARIK JAŠAREVIĆ UPOZORAVA: Epidemiju koronavirusa prati masovna "infodemija"...

Ističe i da zdravstvene službe imaju dužnost da proaktivno osmisle i provedu procedure prevođenja kompleksnih zdravstvenih informacija u svakodnevni jezik i da ih prosljeđuju pacijentima i javnosti.

  • Zdravlje

  • 28. Feb. 2020  

  • 0

Još smo zabrinuti povećanim znacima transmisije koranavirusa izvan Kine i pozivamo sve zemlje da hitno investiraju u pripravnost za suočavanje s novim slučajevima i da učine prioritetom zaštitu zdravstvenih radnika, pojedinaca koji su u riziku od bolesti i da bolje komuniciraju o rizicima transmisije na njihove građane, izjavio je za Fenu glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević.

Naglašava da WHO radi 24 sata dnevno s mrežom naučnika, kliničara, pratilaca širenja bolesti,  ekspertima u lancu snabdijevanja i partnerima iz javnog i privatnog sektora na koordinaciji reakcije na COVID-19, na raznim tehničkim poljima.

U kontekstu medijskog izvještavanja o koronavirusu, Jašarević kaže kako epidemiju bolesti COVID-19 i odgovore na nju prati masovna "infodemija" - preobilne informacije od kojih su neke istinite a neke ne - a što otežava ljudima da pronađu pouzdane izvore i smjernice kada se ukaže potreba za njima.

-WHO sarađuje s platformama društvenih mreža na limitiranju širenja dezinformacija- kaže Jašarević.

Ističe i da zdravstvene službe imaju dužnost da proaktivno osmisle i provedu procedure prevođenja kompleksnih zdravstvenih informacija u svakodnevni jezik i da ih prosljeđuju pacijentima i javnosti. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...