SILOVIT UDAR TURSKE PO ASADOVIM SNAGAMA: Objavljen snimak razornog napada na sirijsku vojsku u Idlibu! (VIDEO)

Turska informativna agencija „Anadolija“ objavila je snimak napada turskih snaga na položaje sirijske vojske u provinciji Idlib

  • Svijet

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 3

Agencija podseća da je turska vojska za 17 dana uništila 130 jedinica sirijske tehnike – 55 tenkova, 18 oklopnih vozila, 21 automobil, 29 haubica i tri helikoptera.

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 22 turska vojnika u Idlibu.

„Naša vojska, uz podršku iz vazduha i sa kopna, izvodi napade na pozicije režima Bashara al Assada. Nastavićemo da izvodimo napade i dalje“, navodi se u saopštenju administracije predsednika Turske.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu i učesnike astanskog procesa da preuzmu odgovornost kako bi se zaustavio „zločin protiv čovečnosti koji vrši sirijski režim“, protjerujući stitine hiljada ljudi iz svojih kuća. 

„Naša akcija u Siriji se nastavlja, sve dok ne polomimo ruke onima koji posežu za našom zastavom“, navodi se u dokumentu koji je objavljen na kraju sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo da se nalazi na toj lokaciji.

Kako se navodi, čim je utvrđeno da se na mjestu gdje su sirijske snage izvršile napad nalazili pripadnici turske vojske, Rusija je kontaktirala zvanični Damask kako bi se što prije obustavila vojna akcija.

Također je saopćeno i da je ubrzo zatim Rusija organizirala bezbjednu evakuaciju turskih vojnika na teritoriju Turske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "nasumične zračne udare sirijskog režima i njegovog ruskog saveznika" u pokrajini Idlibu, a Sjedinjene Države pozvale su Siriju i Rusiju da zaustave svoju "gnusnu ofanzivu" u Idilbu..

Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

- Podržavamo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutni prekid te gnusne ofanzive Asadovog režima, Rusije i snaga koje podržava Iran - navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

(Sl.B./Agencija)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...