PREDMET - TEGELTIJE I DRUGI: Pročitajte pismo SAD, EU i OSCE-a učesnicima sastanaka u Istočnom Sarajevu

Na adrese učesnika sastanka u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain

  • Politika

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 0

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost. U nastavku pročitajte sadržaj pisma.

"Poštovani,

Uzimajući u obzir da ste Vi, iz nezavisne institucije na državnom nivou, sa zabrinutošću posmatramo Vaše prisustvo sastanku 20. februara 2020. u Administrativnom centru Republike Srpske (RS) u Istočnom Sarajevu.

Podsjećamo Vas da državni službenici i drugi zvaničnici, posebno šefovi nezavisnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine (BiH), tokom obavljanja svojih dužnosti moraju biti neovisni od političkog uplitanja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle staviti pod pitanje njihovu nepristrasnost i samim time narušiti nezavisnost institucije koju predstavljaju.

Mišljenje Europske komisije potcrtava potrebu da javna administracija BiH postane još profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija. Državni službenici i drugi imenovani zvaničnici na nivou BiH moraju se pridržavati najviših profesionalnih standarda koje izvršavanje njihovih dužnosti/pozicija zahtijeva.

Vi ste predstavnici države BiH, a ne predstavnici RS na državnom nivou. Kao državni zvaničnik, morate predstavljati sve građane BiH, bez obzira na njihovu ili Vašu etničku i političku pozadinu, ili mjesto boravišta. Od ključne je važnosti da prosuđujete na najbolji način kako održati stvarnu i percipiranu nezavisnost i nepristrasnost. Stoga, neprihvatljivo je, i za BiH i njen europski put, to što ste učestvovali u političkom sastanku koji ozbiljno kompromitira Vašu neovisnost i nepristrasnost, kao i percepciju toga.

Vjerujemo da će u budućnosti Vaše aktivnosti biti u skladu s Vašim dužnostima kao predstavnika državnih institucije, te da ćete raditi proaktivno ka boljoj budućnosti građana ove zemlje.

S poštovanjem", stoji u pismu koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i Ellen Germain, otpravnica poslova u Ambasadi SAD u BiH.

(SB/N1)     

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...