ENVER BIJEDIĆ ZA “SB”: "Istraga protiv Imamovića je proširena - nije riječ o jednom nego o tri krivična djela"!

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović saslušan je u petak u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona u svojstvu osumnjičenog za protivzakonito posredovanje. Imamovića je prijavio njegov nekadašnji stranački kolega iz SDP-a, Enver Bijedić, koji se u ovom slučaju pojavljuje u ulozi svjedoka.

  • Mini market

  • 29. Feb. 2020  29. Feb. 2020

  • 0

Istražno ročište u ovom predmetu održano je u petak a gradonačlenik Tuzle, nakon izlaska iz zgrade Tužilaštva, nije želio javno govoriti. No, svjedok u ovom slučaju, Enver Bijedić, kazao je za ""Slobodnu Bosnu" da se ovaj predmet, između ostalog, odnosi na kreditno zaduženje direkcije u iznosu od 1,2 miliona KM uz kamate.Bijedić tvrdi da se istraga protiv Imamovića proširila na dodatne dvije tačke.

Pritisak načelnika

U razgovoru za "Slobodnu Bosnu" Enver Bijedić precizirao je da je Finansijska policija 2016. godine provela istragu u Direkciji za izgradnju, vezano za period iz 2003. godine, odnosno dvije godine prije, nego je Bijedić postao direktor Direkcije.

“Mišljenje Finansijske policije je da je postojala očigledna namjera Opštine Tuzla, da do nedostajućih sredstava u budžetu Opštine Tuzla dođe na štetu Direkcije za izgradnju. To je, prema njihovom mišljenju, dovoljna osnova za krivično djelo”, rekao je Bijedić.

Naš sagovornik kaže da je Direkcija za izgradnju, pod snažnim pritiskom tadašnjeg načelnika Opštine Tuzla Jasmina imamovića, još 2003. godine podigla kod NLB banke kredit u iznosu od 1.200.000 KM za izgradnju Panonskog jezera.

“Nakon što je Panonsko jezero izgrađeno i otvoreno za posjetioce, sav prihod od ulaznica je Opština Tuzla uzela sebi, a Direkciji je ostalo da narednih pet, šest godina vraća taj kredit, koji je sa pripadajućim kamatama narastao na 1.800.000 KM”, objasnio je Bijedić, precizirajući da je to tek samo jedna stvar u cijeloj istrazi.

Poslovni prostori

Navodi da postoje još dvije stvari koje su jako interesatne Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

“Mnogo prije mog dolaska na poziciju direktora Direkcije za izgradnju, radnici su podigli kredit kako bi se napravile prostorije u zgradi ‘Jupiter’ u centru Tuzle. Radi se o poslovnim prostorima površine sigurno veće od 1.000 kvadrata, koji su privatizacijom također pripale Opštini Tuzla. Radnici nisu ništa dobili od tih prostorija. Opština Tuzla uredno je uzimala kiriju na ime izdavanja tih poslovnih prostora, a Direkcija je vraća kredit”, ispričao je sagovornik Slobodne Bosne.

alt

Zgrada 'Jupiter' u Tuzli

Fond za slijeganje

Treća stvar koja je zapala za oko tužiocu Jezdimiru Spasojeviću, prema Bijedićevim riječima, je sudbina Fonda za slijeganje, koji je u Tuzli postojao do 1992. godine.

Bijedić je ispričao da je eksploatacijom soli iz Rudnika soli Tušanj, dolazilo do slijeganja terena, jer su se te podzemne prostorije nalazile ispod centra Tuzle.

Kaže da su u taj fond svi kupci soli sa područja bivše Jugoslavije do 1992. godine, uplaćivali jedan dio sredstava.

“Novac iz Fonda se koristio da se namire štete stanovnicima nastale uslijed slijeganja tla. Fond je u svom periodu rada izgradio na hiljade stanova u Tuzli. Sa prestankom rada Fonda 1992. godine, nisu prestala slijeganja tla, sve dok prije deset, petnaest godina nije došlo do sanacije Rudnika soli Tušanj”, ispričao je Bijedić.

Precizirao je da je Direkcija za izgradnju postala pravni sljedbenik Fonda za slijeganja, ali da je Opština Tuzla naslijedila svu imovinu Fonda za slijeganje, pogotovo novoizgrađene stanove.

“Samo u periodu dok sam ja bio direktor Direkcije za izgradnju od 2005. do 2011. godine, samo na ime šteta na objektima uslijed slijeganja tla platili smo 560.000 KM. Istovremeno, Opština Tuzla uredno je naplaćivala svu kiriju od novih stanova. To je bilo pogubno za Direkciju i za njenih 55 uposlenika. Ove stvari vrlo lako su dokazive na sudu”, objasnio je Bijedić.

Na pitanje ko će biti svjedoci na suđenju, Bijedić je spomenuo da svjedoci mogu biti bivši direktor Direkcije za izgradnju Ekrem Šehović, bivši pomoćnik za pravne poslove, a sada advokat Sead Agić, potom njegova nasljednica na mjestu pomoćnice za pravne poslove Alida Rustambegović, tehnička direktorica Indira Čamdžić, sadašnja direktorica Direkcije Jasminka Šehić, pomoćnik direktora za finansije Nesim Tobudić i drugi uposlenici Direkcije.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...