SRAMOTAN DAN U DOMU NARODA: Oboren zakon koji olakšava poslovanje obrtnicima, jer je delegatima bilo mrsko doći na sjednicu!

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jučer je oboren, tj. nije dobio potrebnu većinu glasova Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, koji bi obrtnicima u FBiH donio čitav niz unapređenja i uveliko im olakšao poslovanje.

  • Politika

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 1

Ono što je posebno tragično i porazno je da glavni razlog za neusvajanje novog Zakona leži u činjenici što se čak 16 od 58 izabranih delegata, dakle više od četvrtine, naprosto nije pojavilo na sjednici.

Od prisutna 42 delegata, za Zakon je glasalo 29 delegata, 8 delegata je bilo protiv, a 5 suzdržanih, što znači da Zakon nije dobio potrebnu apsolutnu većinu od 30 glasova u odnosu na 58 imenovanih delegata. Nedostajao je samo jedan glas za usvajanje zakona, koji bi se sasvim sigurno našao da je 16 delegeta ispunilo svoju obavezu prema građanima i pojavilo se na svom preplaćenom radnom mjestu.

Priprema i proces donošenja novog zakona o obrtu počeli su još 2015. godine, a Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima o kojem se glasalo na jučerašnjoj sjednici pripremljen je još 2017. godine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11.09.2019. sa 52 glasa „za“, 19 „protiv“ i 4 „suzdržana“ usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. No, gotovo šest mjeseci je Zakon čekao na glasanje i u Domu naroda, što također mnogo govori o efikasnosti i radu institucija u FBiH i njenih izabranih predstavnika.

Udruženje Liberalni forum bilo je uključeno u proces donošenja novog zakona, s jednim isključivim ciljem – obezbjeđivanja preduslova koji će omogućiti lakšu registraciju i poslovanje obrta. Kroz analize prijedloga zakona u odnosu na onaj aktuelni, organizovanje javnih debata i konferencija, pregovore između Obrtničke komore  i Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH te razgovore s predstavnicima političkih stranaka i zastupnicima u oba doma Parlamenta FBiH, nastojali smo ukazati na pozitivne promjene, ali i na nedostatke koje je nudio Prijedlog novog zakona.

Ipak, uzimajući sve u obzir, smatramo da Prijedlog novog zakona nudi daleko bolja rješenja od postojećeg zakona, te da ga zbog toga vrijedi izglasati, a eventualne nedostatke promijeniti naknadno u amandmanskoj proceduri. Neke od brojnih pozitivnih aspekata koje je donosio Prijedlog zakona su:

  1. Prestanak potrebnog obaveznog posjedovanja diploma i položenog stručnog ispita za registraciju obrta ili rad u obrtu
  2. Omogućava obrtnicima da sami izvoze robu koju proizvode ili uvoze material potreban za rad, što bim uveliko olakšalo poslovanje
  3. Omogućava se obrtnicima da se legalno bave i prodajom i servisiranjem proizvoda.
  4. Ubrazava registraciju obrta i sankcioniše odgovorna službena lica ako u propisanom roku ne donesu rješenje kojim se odobrava obavljanje obrta.
  5. Ukidanje obaveze izdavanja obrtnice i normiranja izgleda obrtnice.
  6. Smanjenje nameta obrtnicima.

Prednosti novog prijedloga zakona očito je bila svjesna i većina delegata koji su se udostojili doći na sjednicu. O kvalitetu novog zakona govori i činjenica da osim SDP koji je iz politikantskih motiva glasao protiv ovog zakona, tj. iz već ustaljene prakse da je protiv svega što bilo ko povezan sa SDA predloži pa makar bilo i to da je mlijeko bijelo, da je te nezavisnog delegata Damira Marjanovića, niti jedna druga opcija nije bila protiv.

Ipak, ostaje porazna činjenica da dok bh. ekonomija lipsa pod teretom birokratije i loših zakona, a građani uslijed nedostatka perspektive i stanja u društvu masovno emigriraju iz zemlje, izabrani delegati nisu u stanju čak ni da se pojave na sjednici i preuzmu odgovornost za građane koje bi trebalo da predstavljaju, tj. u ovom slučaju oko pedesetak hiljada obrta u kojima radi oko 150 hiljada ljudi.

Na taj način su zbog svoje ljenosti i neodgovornosti u jednom danu poništili pet godina rada na pripremi novog zakona te još jednom dokazali da građane FBiH velikim dijelom zastupaju pojedinci nedostojni svojih funkcija.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...