AMERIKA S VUČIĆEM OBRISALA POD: Trump i Pompeo pružili podršku Đukanoviću, tvrde da SAD prate...

Zabrinuti smo zbog kontinuiranih tenzija i skorašnjih izoliranih nasilnih incidenata

  • Svijet

  • 29. Feb. 2020  29. Feb. 2020

  • 0

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je da Vlada Crne Gore treba da provede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, a sve u okviru zakona koji važe u Crnoj Gori i u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

"State department vrlo pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Dok su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog kontinuiranih tenzija i skorašnjih izoliranih nasilnih incidenata", naveo je Pompeo u pismu koje je poslao ahiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u New Yorku, pišu Vijesti.ba.

"Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti biti u skladu s crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", naveo je on u pismu.

"Mi razumijemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi s vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila prijedloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije provela inkluzivne i detaljne konsultacije s vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija", kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

Kako je poručio, i on i predsjednik SAD Donald Trump čvrsto vjeruju da svako treba imati pravo da mirno i otvoreno prakticira svoju vjeru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...