OVACIJE ZA EKIPU BEZ ŠEFA: Zlatnog medvjeda u Berlinu dobio iranski reditelj kojem je zabranjeno da napusti državu; snimio je film...

... tabu temi u Iranu

  • Kultura

  • 01. Mar. 2020  01. Mar. 2020

  • 0

Film "There is No Evil" iranskog reditelja Mohammada Rasoulofa kojem je zabranjeno da napusti Iran i čije je ostvarenje zabranjeno u toj zemlji, osvojio je večeras Zlatnog medvjeda na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu - Berlinalu.

Filmska ekipa bez reditelja dobila je ovacije na ceremoniji dodjele. "There is No Evil" bavi se smrtnom kaznom koja je tabu tema u Iranu. Rasoulof je koristio svjedočenja dželata i porodica osuđenika.

Za Zlatnog medvjeda takmičilo se 18 filmova, od kojih su šest režirale žene ili bile asistenti reditelja.

Počasni Zlatni medvjed ove godine je uručen glumici Helen Mirren.

Srebnog medvjeda za najbolju režiju dobio je južnokorejski reditelj Hang Sang Su za ostvarenje "The woman who ran".

Predsjednik žirija je ove godine bio glumac Jeremy Irons.

Festival su 20. februara otvorile glumice Sigourney Veaver i Margaret Qualley.

Tokom 11 dana festivala prikazano je 340 filmova. Filmska smotra zvanično se završava u nedjelju, dan nakon dodjela nagrada.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Organizatori su ove godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Na sajtu festivala već je saopšteno da će naredno 71. izdanje biti održano od 11. do 21. februara 2021.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...