HRVATI U STRAHU NAKON VUČIĆEVE NAJAVE: "Najava specijalaca na našoj granici pokazuje njegove namjere"

Migrantsku krizu u Dnevniku Nove TV komentirao je bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

  • Regija

  • 02. Mar. 2020  

  • 0

Rekao je kako današnja situacija nije onakva kakva je bila 2015. godine jer su tada bile granice otvorene i EU je pozivao migrante, za razliku od danas.

"Danas je puno drugačije i puno manji problem će migranti napraviti, a problem vidim u tome što se EU iz 2015. godine nije pomaknuo ni koraka u smislu da sagradi sustav zajedničke sigurnosne i obrambene politike koje bi omogućile da se ovaj problem može riješiti. Ovako sve ovisi o Erdoganu, o njegovoj volji i situaciji, hoće li pustiti nekoga ili ne", smatra Ostojić.

Napominje kako Grčka radi male korake kako bi riješila ovaj problem i kako se pokušava boriti, no dodaje i da je EU nedorastao situaciji.

"Ponovo se pokazuje sporost i neadekvatan odgovor EU-a", ističe.

Na ruti kojom prolaze migranti loša je politička situacija. Makedoniju i Srbiju čekaju izbori, u BiH nema vlasti, a u Crnoj Gori vrije zbog zakona o vjerskim slobodama. Zbog svega toga Ostojić smatra kako tim zemljama migrantska kriza nije prioritet.

"Poruka Vučića govori koje su mu namjere"

Komentirao je i najavu Vučića da će postaviti specijalce na granicu Hrvatske i Srbije.

 

"Oni se uopće ne mogu s tim nositi, pa i sama poruka Vučića da će poslati specijalne snage u Šid govori koje su mu namjere. Znači nema namjeru odvraćati migrante prema Bugarskoj ili Makedoniji, već će to napraviti u Šidu da ih što prije transportira u Hrvatsku.

Te zemlje ne smatraju migrante svojim problemom i rješavat će sve na način da čitavo opterećenje bude na zemljama EU-a, odnosno na Hrvatskoj", uvjeren je Ostojić.

Predsjednik Milanović ne želi se još izjašnjavati o angažiranju vojske, a Ostojić kaže kako je predsjednik pokazao odgovornost.

"Dobro da je Milanović sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i pokazuje odgovornost. Ne smije se dogoditi situacija iz 2015. godine kada je opozicija zabijala nož u leđa tadašnjoj izvršnoj vlasti. Treba naći odgovor.

Ako se Europa nije uspjela dogovoriti, možda se mi uspijemo dogovoriti jer su ugroženi naši vitalni interesi, prije svega gospodarstvo, a to se može odraziti i na turizam.

Trebaju se pronaći najbolja rješenja. Mi trebamo inicirati kako bi se smanjio rizik da Hrvatska bude žrtva", kaže Ostojić.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...