ČLAN PDP-a UPOZORAVA NA NEVJEROVATNE NEPRAVILNOSTI: Kako SNSD od potpisa za vodu pravi stranačku bazu

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH trebalo bi da otvori istragu protiv Gradskog odbora PDP-a zbog sumnje u zloupotrebu ličnih podataka građana, rekao je Aleksa Barudžija, član Glavnog odbora SNSD-a.

  • Politika

  • 03. Mar. 2020  03. Mar. 2020

  • 0

Barudžija je istakao da Gradski odbor PDP-a, prema njegovim riječima, ni poslije godinu dana Skupštini grada nije dostavio nijedan potpis građana koji su početkom prošle godine potpisivali peticiju protiv poskupljenja vode, te da postoje snažne indicije moguće zloupotrebe ličnih podataka građana.

Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS, na ove navode je rekao da istragu treba otvoriti protiv svih nadležnih u Gradskoj upravi i gradonačelnika jer su povećali cijenu vode, autobuskih karata i odvoza smeća, a odustali od povećanja cijena parkinga, jer je, kako on tvrdi, izborna godina.

"Agencija za zaštitu ličnih podataka trebalo bi, kako joj i sam zakon nalaže, da provjeri zašto je PDP u januaru i februaru prošle godine prikupio još neutvrđeni broj potpisa građana, a koje ni do danas nisu predali u Skupštinu grada. Imamo razloga za sumnju da je u ovom slučaju prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka", rekao je Barudžija.

Ističe da bi Agencija morala hitno da reaguje kako se ne bi dogodilo da se od potpisa građana pravi stranačka baza potencijalnih glasača.

"Ti lični podaci izvjesno mogu biti zloupotrijebljeni kao stranačka baza. Naravno, stranačke baze sa kontaktima građana nisu protivzakonite i predstavljaju legalnu praksu svake političke partije, ali ste u problemu sa zakonom kad građane obmanjujete da ostavljaju svoje podatke protiv poskupljenja vode, da bi na kraju završili kao broj u nekoj stranačkoj bazi", kazao je Barudžija.

Stanivuković je rekao da se već nekoliko peticija koje je PDP prikupio nalazi u Tužilaštvu već godinu dana.

"Kada je u pitanju peticija protiv poskupljenja vode, mi smo imali svega nekoliko dana da prikupimo potpise i određeni broj potpisa je predan odbornicima u Skupštini grada, koji su u toku diskusije to koristili kao argument mišljenja građana po ovom pitanju", kazao je Stanivuković.

Dodao je da na sve što su oni tražili od grada, kao što je dozvola za štand i okupljanja, čekaju tri puta duže od predviđenog.

Igor Šukalo, sekretar Skupštine grada, kazao je da u Skupštinu nikada zvanično nisu zaprimljeni potpisi građana, prikupljani u peticiji koju je organizovao Gradski odbor PDP-a.

"I mi smo vidjeli u medijima da su potpisi navodno predani, ali oni do nas, iz potpuno neobjašnjivih razloga, nikada nisu stigli", rekao je Šukalo.

Kazne od 10.000 do 100.000 KM

Prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, prekršaji poput eventualne zloupotrebe peticije mogu biti kažnjeni novčanim iznosima u rasponu od 10.000 do 100.000 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...