POTVRDA HIPOTEZE ILI?: Već se duže vrijeme pretpostavlja kako bjelančevine postoje i u svemiru, a ne samo na našem matičnom...

U meteoritu koji je pao na Zemlju prije 30 godina otkrivena je bjelančevina za koju znanstvenici pretpostavljaju kako je nastala nekad davno u svemiru

  • HiTec

  • 03. Mar. 2020  03. Mar. 2020

  • 0

U meteoritu Acfer 086, otkrivenom 1990. godine u Alžiru, pronađen je hemolitin, bjelančevina koja se sastoji od željeza i litija, dva građevna bloka za život.

Rezultate istraživanja 173 grama teškog meteorita možete pogledati u repozitoriju arXiv. Analiza cijelog spektra izotopa povezanih sa svakim molekularnim fragmentom pokazala je natprosječno visoke vrijednosti kakve se obično ne povezuju sa Zemljom.

Već se dulje vrijeme pretpostavlja kako bjelančevine postoje i u svemiru, ne samo na našem matičnom planetu. Ovo bi mogla biti prva konkretna potvrda tih hipoteza.

Hemolitin u Acferu 086 sličnog je sastava bjelančevinama na Zemlji. Omjer vodika i izotopa deuterija u njemu sličan je onome u Oortovom oblaku, pa se stoga pretpostavlja kako je nastao prije 4,6 milijarde godina, u protosolarnom disku.

U istraživanju objavljenom u listopadu 2019. godine naznačeno je kako bi drugo ikad zabilježeno međuzvjezdano tijelo, komet 2l/Borisov, moglo sadržavati vodu koja je stigla izvan Sunčevog sustava.

Drugo istraživanje, objavljeno 2018. godine, pretpostavlja kako bi kometi i njima slični objekti mogli prenositi mikrobima sličan život na udaljenostima koje se mjeri tisućama svjetlosnih godina, piše New York Post.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...