KUHA NA BLISKOM ISTOKU: Rusija šalje četvrti ratni brod u Siriju, Turska razmješta PVO sisteme…

Ruska mornarica poslala je četvrti ratni brod na mediteransku obalu Sirije, izvijestile su agencije

  • Svijet

  • 04. Mar. 2020  

  • 1

Veliki brod Novočerkask fotografiran je dok je prelazio preko Bosfora dan nakon što je Rusija poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama “Kalibr” prema sirijskoj obali. Treća fregata je na Mediteranu od decembra.

Turska i Rusija približile su se više nego ikad direktnom vojnom sukobu u Siriji proteklih dana, piše “The Moscow Times”.

Ankara je pokrenula vojnu kampanju prošle nedjelje u Idlibu protiv snaga koje su podržale ruske sirijske vlasti o namjerama da zauzmu uporište pobunjenika. Turska je saopćila da su u sirijske snage vazdušnim napadima u četvrtak ubile 33 turska vojnika, što je u februaru povećalo broj poginulih u Idlibu na 54 turska vojnika.

Turske snage su na napade odgovorile pucanjem na dva ratna aviona sirijske vlade i udarom na vojni aerodrom. Tursko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da je oborilo još jedan sirijski ratni avion.

Predsjednici Putin i Erdogan trebalo bi da se sastanu ovog četvrtka u nastojanju da ublaže tenzije.

Rusija i Sirija posljednjih mjeseci su izvele brojne mornaričke vježbe u luci Tartus. Rusija održava vojni objekat Tartus od 1971. godine i nedavno se preselila da bi tamo proširila svoje uporište do 2092. godine.

Rusija vodi vazdušnu i pomorsku kampanju u znak podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu od 2015. godine, jer se njen saveznik borio sa devetogodišnjim građanskim ratom.

Sa druge strane, Turska će u bliskoj budućnosti razmjestiti u Siriji dodatne protuzračne sisteme, izjavio je šef sekretarijata za odbrambenu industriju pri administraciji turskog predsjednika Ismail Demir, a prenio list “Daily sabah”.

Kako je rekao, riječ je o PVO sistemima turske proizvodnje “HISAR-A”, koji služe za obaranje ciljeva koji lete na malim visinama, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, ti sistemi će stići kako bi pružili dodatnu odbrambenu podršku već postojećim sistemima “Korkut”.

Pored toga, Turska će u Siriji razmjestiti i sisteme “HISAR-O”, koji služe za obaranje letjelica na srednjiim visinama, dodao je Demir.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...