OPET ĆE SE ZAKUHATI: Iran utrostručio zalihe obogaćenog uranija, to je dovoljno za proizvodnju NUKLEARNOG ORUŽJA...

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je Iran od novembra gotovo utrostručio zalihe slabo obogaćenog uranija, čime je prekršio međunarodni nuklearni sporazum s velikim silama

  • Svijet

  • 04. Mar. 2020  

  • 1

U povjerljivom izvještaju za zemlje članice, u koji je AP imao uvid, IAEA je naveo da je Iran 19. februara imao zalihe od 1.020,9 kilograma slabo obogaćenog uranija, a 3. novembra 372,3 kilograma, što je bilo zabilježeno u novembarskom izvještaju te agencije Ujedinjenih naroda, prenosi Beta.

Trump se povukao iz sporazuma

Trenutne iranske zalihe slabo obogaćenog uranija blizu su količine potrebne za proizvodnju nuklearnog oružja, dok Teheran insistira da ne želi to raditi.

Prema međunarodnom nuklearnom sporazumu, koji je Teheran 2015. postigao sa SAD-om, Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Rusijom i Kinom, Iran ne smije imati zalihe veće od 202,8 kilograma.

Velike sile su Iranu zauzvrat obećale ekonomske podsticaje, ali od kako je Donald Trump jednostrano povukao SAD iz sporazum 2018. godine i Iranu uveo nove ekonomske sankcije, Teheran je postepeno počeo kršiti ograničenja postavljena sporazumom.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...