NOVI SKANDAL TRESE REPUBLIKU SRPSKU; DRAGAN ČAVIĆ SE IZNOVA DOKAZUJE DODIKU: “Elektrokrajina" izdržava sarajevski “Prointer”…

Dragan Čavić, bivši opozicionar i sadašnji direktor “Elektrokrajine” tenderski, sa gotovo 60.000 KM, potpomaže firmu koja u svojim redovima ima najpoznatijeg “saradnika” u RS-u, Igora Dodika, sina Miloradovog. Dešava se to u momentu kada se ovo javno preduzeće zadužuje za novih 2,5 miliona KM kako bi ostalo likvidno

  • Mini market

  • 04. Mar. 2020  04. Mar. 2020

  • 1

Piše: ŽANA GAUK

Sarajevski “Pronter” još traži način da se “probije” u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali dok se to ne dogodi, finansiraće ga institucije, javna preduzeća i ustanove Republike Srpske. Dragan Čavić, nakon što je od ljutog opozicionara postao još jedna skupštinska ruka Milorada Dodika, a potom imenovan na mjesto direktora “Elektrokrajine”, odlučio je da pomogne. Računarsku opremu će ovoj firmi platiti 57.213 KM. 

Iako je ugovor sa konzorcijumom “Prointer” banjalučki i “Prointer” sarajevski potpisao još 27. decembra prošle godine, informaciju je tek dva mjeseca kasnije podijelio sa građanima čije novce troši.

Tendersko potpomaganje firme koja u svojim redovima ima najpoznatijeg “saradnika” u Republici Srpskoj, Igora Dodika, sina Miloradovog, dešava se u momentu kada se “Elektrokrajina” zadužuje novim milionima kako bi ostala likvidna.

 

Direktor Čavić, sada ljuti protivnik opozicije u Republici Srpskoj, u potrazi je za bankom koja će mu dati kredit od 2,5 miliona KM na godinu dana po fiksnoj kamatnoj stopi od maksimalno 3,6 odsto. Najvećem zavisnom preduzeću “Elektroprivrede RS” ovo će biti drugo preskupo zaduženje, jer ga je krajem prošle godine “Nova banka” kreditirala sa četiri miliona maraka, sa petogodišnjim rokom otplate.

Dok mu “Prointer” isporučuje kompjutere, Čavić ne može da se pohvali ni finansijskim izvještajem. Tokom prošle godine ostvario je dobit od oko 650.000 KM, dok je ta cifra godinu ranije iznosila 1,7 miliona KM.

Čavić je morao da se dokaže i u oblasti zapošljavanja pa su izdvajanja za plate, sa 41, porasla na gotovo 44 miliona KM. Prošle godine na platnom spisku bilo je 38 radnika više nego godinu ranije.

DA NAM STASA “PROINTER”

Kako je Žurnal nedavno pisao, sarajevski “Prointer” pribilježio je i 600.000 KM za održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema Vlade Republike Srpske

Dok sarajevska ispostava tender majstora ne stasa, tu je firma majka, banjalučki “Prointer” koji će i u ovom poslu pripomoći. Premijer RS Radovan Višković ugovor je zaključio 27. januara i to nakon što je na tender pristigla samo jedna, njihova ponuda.

Inače, ovaj posao u Vladi RS 2017. i 2019. godine bio je zagarantovan za banjalučki “Prointer”, ali vrijednost posla je varirala. Održavanje data centra prvo je koštalo 292.383, potom 344.442 KM. Zbog čega je vrijednost istog posla ovog januara procijenjena duplo skuplje, Vlada građanima nije objasnila.

Zanimljivo je da je u direktorskoj fotelji sarajevske ispostave Bojana Škrobić – Omerović, menadžerka koja je tokom karijere blisko sarađivala sa Gordanom Memijom, direktorom “Foto Arta”, firme koja se direktno povezuje sa sumnjivim transakcijama pranja novca jednog od najvećih kartela u Evropi “Tito&Dino”.

Sarajevski ogranak banjalučkog “Prointera”, koji na tenderima u RS dobija ugovore vrijedne milione narodnih maraka, postoji još od kraja 2017. godine. Sve do sada je mirovao.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...