PATRIJARH IRINEJ UZBUNIO REGIJU: "Može doći do PROLIJEVANJA KRVI U CRNOJ GORI" (VIDEO)

Ne vidim o čemu bi se pregovaralo sa Vladom Crne Gore pošto je jedino rješenje da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, izjavio je patrijarh srpski Irinej i izrazio brigu da ne dođe eventualno do fizičkih obračuna sa narodom i prolivanja krvi pošto, kako kaže, postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti, prenosi RTRS.

  • Regija

  • 06. Mar. 2020  06. Mar. 2020

  • 4

Patrijarh srpski Irinej je na kraju svoje posjete SPC u SAD, gdje je predsjedavao vanrednim Crkvenim Saborom na Floridi, govorio o aktulenoj situaciji u Crnoj Gori za sabornik.net i tom prilikom istakao da u spornom zakonu nema ni govora o vjerskoj slobodi već o želji da se dođe do svetinja i manastirskih imanja, koje bi se povjerile "nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću", koji je raščinjen zbog nedjela, prenosi RTRS.

Patrijarh Irinej ističe da je činjenica da Dedeića ni narod u Crnoj Gori nije prihvatio.

- Јedino se plašimo da se ne tu ne izvedu momenti i neki slučajevi, gdje može doći do nekih fizičkih obračuna i čak do prolivanja krvi, što bi bila tragedija, a postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti. Crnogorci kažu: branićemo životima svojim naše svetinje. Poruka je vrlo jasna koju treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore i mira - poručio je on.

Situacija u Crnoj Gori je, kaže, veoma osjtljivo pitanje:

- Јer, velikim dijelom su, neću da kažem koje sile i ko, podgravali takvo stanje u Crnoj Gori. Međutim, ovi nisu znali za granice, oni su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu.

On navodi da ono što je Đukanović učinio, to je ne samo nezakonito, već i protiv svake pameti.

- On atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske, kao što su Ostrog, Cetinjški manastir, Morača i druge svetinje - naveo je patrijarh Irinej.

Podsjeća da Đukanović tvrdi da je to bila državna imovina do 1918. godine koja je navodno kasnije prešla u srpske ruke.

- To nije istina i ne samo da to nije istina, nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala, to je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari Crne Gore i to što se dešava tamo jesu mirne demonstracije, koje su molitvene i odvijaju se na jevanđelski način, nikoga ne ugrožavajući već moleći se Bogu u svojim svetinjama i čineći litije da skrenu pažnhu vlastima - rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC ukazuje da postoji "neka želja da se Crna Gora oslobodi Srba, da se oslobodi same sebe".

- To je iskušnje našeg vremena, nadamo se i raduje nas što svijet uviđa to stanje pošto su svi uputili savjet Đukanoviću da se od toga odustane i da se stupi u pregovore sa SPC - naveo je patrijarh Irinej.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...