OPASNI ZLOČINAC SE VRAĆA KUĆI: Amerika nakon više od 60 godina izručuje zloglasnog SS-ovca, evo zbog čega je pobjegao s mjesta zločina…

Američki sud naredio je u petak deportaciju bivšeg čuvara u nacističkom logoru Friedricha Karla Bergera (94) u Njemačku, čiji je državljanin i odakle još uvijek prima mirovinu za vojnu službu

  • Svijet

  • 10. Mar. 2020  10. Mar. 2020

  • 0

Sutkinja Rebecca L. Holt iz Memphisa u američkoj saveznoj državi Tennessee nakon odluke o deportaciji podsjetila je da je Berger bio esesovski čuvar u logoru Neuengamme nedaleko od Hamburga, u kojem su logoraši držani u jezivim uvjetima te su umirali od mučenja, iscrpljenosti i egzekucija.

„Njegovo dragovoljno služenje u koncentracijskom logoru u kojem je bio naoružani čuvar predstavlja pomoć nacistima u njihovoj politici progona“, pojasnila je sutkinja Holt.

Bivši pripadnik SS-a i čuvar u logoru u razgovoru za The Washington Post izjavio je kako mu je bilo naređeno da radi u logoru. Pritom je naglasio da se u njemu nije zadržao duže vrijeme i nije nosio oružje, ali je tijekom suđenja priznao kako je spriječio nekoliko logoraša u pokušaju bijega.

Berger živi u Sjedinjenim Državama od 1959. godine te je radio strojeve za skidanje izolacije, a još uvijek nije poznato hoće li uložiti žalbu na odluku suda, što bi moglo odgoditi deportaciju na nekoliko godina.

„Ova je odluka nakon 75 godina doista smiješna. Ne mogu vjerovati da će me protjerati iz vlastite kuće“, kazao je Berger poslije sudske odluke.

Koncentracijski logor Neuengamme bio je u funkciji od 1938. do 1945. godine, a u njemu je ubijeno ili umrlo više od 50.000 zatvorenika. Logor je služio za potrebe nacističke ratne mašinerije te je u njemu provođen princip 'istrebljenja putem rada'.

Poslije rata vlasti Hamburga su na mjestu logora otvorile dva zatvora koja su radila sve do 2004. godine. Nakon toga je mjesto na kojem je bio logor pretvoreno u memorijalni centar.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...