ŠEFICA HITNE POMOĆI IZ WUHANA DALA INTERVJU KOJI KINESKE VLASTI ŽELE IZBRISATI: "30. decembra dobila sam nalaz pacijenta zbog kojeg me oblio hladan znoj"

Intervju doktorice Ai Fen iz Wuhana ovih je dana uzburkao duhove u Kini, a naročito je naljutio vlasti koje čine sve što mogu da ga izbrišu svaki njegov trag s interneta.

  • Hronika

  • 11. Mar. 2020  11. Mar. 2020

  • 0

Ai Fen, šefica odjela hitne službe u Središnjoj bolnici u Wuhanu, dala je intervju za kineski magazin Renwu u kojem je rekla da su je šefovi ljudi njene bolnice kritizirali nakon što je u decembru prošle godine upozorila svoje kolege i svoje nadležne na novi koronavirus sličan SARS-u, a koji su već tada doktori otkrili kod više pacijenata, piše Guardian.

- Da sam odmah znala što će se dogoditi, ne bi me bilo briga za posljedice. J**eno bih govorila o tome komegod, gdje god bih mogla - rekla je Fen.

Već od utorka taj je intervju uklonjen s web stranice Renwua, ali i sa svih društvenih mreža u Kini. Ai Fen se pak ne javlja na svoj mobitel. No, na internetu se naknadno pojavila nova verzija intervjua, a cenzuru se pokušava izbjeći tako da se u tekst ubacuje jako puno emotikona, dok ima i nekih koji koriste kompliciranije metode.

'SARS koronavirus'

Ai se u intervjuu prisjetila trenutka kada je prošle godine, 30. decembra, dobila rezultate testova nekoliko pacijenata koji su imali simptome gripe, ali nisu reagirali na uobičajenu terapiju.

 - Na rezultatu jednog pacijenta pisalo je "SARS koronavirus". Oblio me hladan znoj kad sam to vidjela - rekla je Ai Fen.

Nakon toga je na nalazu odmah zaokružila riječ SARS, uslikala ga i poslala bivšem školskom kolegi koji je također doktor u jednoj drugoj bolnici u Wuhanu. Do večeri se fotografija proširila među medicinskim krugovima u Wuhanu, a jedan od onih koji ju je podijelio bio je i doktor Li Wenliang, sad već poznati zviždač koji je kasnije preminuo od koronavirusa.

Bio je to prvi konkretni dokaz o širenju novog koronavirusa.

Te noći Ai Fen je dobila poruku od svoje bolnice u kojoj su joj poručili da se informacije o misterioznoj bolesti ne smiju nekontrolirano širiti kako bi se izbjegla panika. Dva dana kasnije bila je pozvana pred disciplinsku komisiju u bolnici gdje je opomenuta zbog "širenja glasina i narušavanja stabilnosti".

Personalu bolnice je pak bilo zabranjeno širiti poruke i fotografije vezane uz virus, priča Ai Fen. Jedino što je mogla učiniti jest reći svojim kolegama da nose zaštitna odijela i maske ispod svojih kuta, čak i kad su im čelnici bolnice rekli da to ne rade.

 - Gledali smo kako nam dolazi sve više i više pacijenata, a razmjer infekcije samo se širio. Uskoro smo dobili pacijente koji nisu imali nikakve veze s tržnicom hrane za koju smo vjerovali da je izvor zaraze. 

Zataškavanje

Istovremeno su pak kineski dužnosnici i dalje inzistirali da se novi virus ne može širiti između ljudi, iako su dokazi upućivali na potpuno drugačiju sliku.

Konačno, kineski dužnosnici su 20. januara potvrdili da se koronavirus širi s osobe na osobu. U tom trenutku broj pacijenata koji su stizali u bolnice u Wuhanu već je bio veći od 1500 na dan, što je tri puta više od prosjeka.

Ai Fen je opisala u intervjuu dramatične prizore iz tih dana koje nikada neće zaboraviti: Starijeg muškarca koji šutke prima potvrdu o smrti svojeg 32-godišnjeg sina, ili starijeg muškarca kojem je bilo toliko loše da nije mogao izaći iz automobila u bolnicu. Kada je Fen stigla do njegovog auta, već je bio mrtav.

Tokom protekla dva mjeseca Ai je promatrala kako je mnogo njezinih kolega obolijeva od koronavirusa. Četvero ih je umrlo. Jedan od njih bio je i Li Wenliang čija je smrt izazvala val bijesa i tuge među Kinezima koji ga smatraju herojem. Ai je bila ta od koje je stigla fotografija zbog koje je Li upozorio javnost na novi koronavirus.

- Ja nisam zviždačica. Ja sam ta koja je dala zviždaljku - zaključila je Ai Fen za Renwu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...