PIŠI PROPALO: Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je na rubu propasti, za sanaciju je potrebno čak…

Poslovni prihodi manji pet puta, gubitak veći osam puta, broj radnika u prošloj godini manji za 223 u odnosu na godinu prije

  • Ekonomija

  • 12. Mar. 2020  

  • 0

 Ovako se ukratko može napraviti presjek finansijskog poslovanja Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu tokom prošle godine, u kojoj se od oktobra 2018. ne prerađuje sirova nafta zbog havarije koja je u potpunosti uništila postrojenje.

U finansijskom izvještaju jedina Rafinerija nafte u BiH je prikazala neto gubitak od 117,1 milion KM, poslovne prihode od samo 4,4 miliona maraka, te 676 radnika.

U revizorskom izvještaju o poslovanju Rafinerije nafte u 2019. godini nezavisna revizija se osvrnula na havariju u Rafineriji nafte.

 

– Proces prerade nafte nije obnovljen do datuma ovog izvještaja. Rafinerija je evidentirala oštećenje osnovnih sredstava u iznosu od oko 3,8 miliona maraka. Procjenu oštećenja napravile su stručne službe Rafinerije bez utvrđene metodologije.

Osim toga, komisija Rafinerije je utvrdila, prema prvim preliminarnim procjenama, da je za remontno sanacione radove pogona, koji su bili zahvaćeni požarom, potrebno uložiti nešto više od deset miliona maraka.

Revizori su takođe naveli da je akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Brodu veći od 742 miliona konvertibilnih maraka, a da su kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za oko 82,2 miliona KM.

(SB / Srpskainfo)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...