EVO KAKO SE GLASALO ZA NOVE ČLANOVE CIK-A: NS i SBB nisu dali podršku za smjenu Dodikovih i Čovićev kadrova iz CIK-a, SDP se podijelio!

I dok Dodik i Čović u nevjerici i bijesu gledaju na gubitak jedne od najvažnijih institucija u državi, zanimljivo je da glas za eliminisanje njihovih kadrova iz CIK-a nisu dali Naša stranka, SBB i dio SDP-a.

  • Mini market

  • 12. Mar. 2020  12. Mar. 2020

  • 2

Predstavnički dom PSiH na prijedlog SDS-a izglasao je prestanak mandata čalanova Centralne izborne komisije BiH Ahmeta Šantića , Suada Arnautovića Branka Petriča i Novaka Bižičkovića, a za nove članiove CIK-a imenovani su Ahmed Šantić, Suad Arnautović, Vanja Bjelica i Jovan Kalaba.

Na ovaj način Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine izgubili su kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH.

Naravno, svjesni činjenice da bez pozicija u CIK-u ostaju Branko Petrič i Novak Bižičković, kadrovi bliski ovim dvejma strankama, zastupnici SNSD-a i HDZ napustili su sinoćnju sjednicu, a od njihovih protagonista čitav dan stižu bijesne i ljutite reakcije zbog sinoćnje odluke parlamenta.

I dok Dodik i Čović u nevjerici i bijesu gledaju na gubitak jedne od najvažnijih institucija u državi, zanimljivo je da su podršku protiv eliminisanja svojih kadrova CIK-a imali i u pojedinim strankama čiji zastupnici dolaze iz Federacije BiH.

Konkretno, prilikom glasanja suzdržani su bili zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Damir Arnautović i Mirjana Marinković-Lepić, zatim zastupnica SBB-a Edita Đapo, dok se SDP podijelio na dvije frakcije: Saša Magazinović i Nermin Nikšić bili su suzdržani, dok su Zukan Helez i Nada Miladina bili za. Za zakon su još glasali zastupnici SDS-a, PDP-a, SDA, DF-a i SD-a.

alt

alt

Šta je NS, SBB i dio SDP-a ponukalo da ne daju podršku ovom historijskom potezu čišćenja CIK-a od Dodikovih i Čovićevih kadrova, odnosno da li se radilo tek o politikanstvu da se, posebno karakteristično u slučaju NS-a i SDP, ne bude na istoj strani sa SDA, pa makar to značilo i slabljenje moći SNSD-a i HDZ-a, ili  pak svjesno i ciljano djeluje u korist Dodika i Čovića, prosudite sami. 

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...