ZAR SE NIČEGA BOLJEG NISU MOGLI SJETITI: EU će dati po 2000 eura migrantima koji se vrate u svoje domovine

EU će platiti 2000 eura migrantima iz prenapučenih kampova u Grčkoj koji prihvate vratiti se u svoje domovine, javlja BBC. Plan dogovoren s grčkom vladom danas je u Ateni iznijela Ylva Johansson, komesarka Europske unije za unutrašnje poslove. Ova mjera je privremena i bit će na snazi mjesec dana, a odnosit će se na migrante koji su u Grčku stigli prije 1. januara.

  • Svijet

  • 12. Mar. 2020  

  • 0

Mjera je osigurana za 5000 migranata

Johansson je objasnila i kako je ova mjera “dobrovoljnog povratka” osigurana za 5000 migranata. Podsjetimo, ovog mjeseca brodom su na grčke otoke iz Turske stigle stotine migranata i izbjeglica čime su prepunjeni ionako preopterećeni kampovi. Iako su predviđeni za oko 6.000 ljudi, u njima se sada nalazi gotovo 42.000 migranata.

Među migrantima na grčkim otocima ima oko 14.000 djece

Prema procjenama organizacije Ljekari bez granica, koja djeluje na otocima, oko 14.000 migranata su djeca. 

“Muškarci, žene i djeca žive u užasnim uvjetima u ovim prenatrpanim centrima, u stalnom su strahu te imaju oskudan pristup osnovnim servisima poput zahoda, tuševa i struje”, rekao je Stephan Oberreit, šef misije Ljekara bez granica za Grčku. Dodao je i kako njihova klinika koja se nalazi pred kampa Moria dnevno primi 70 djece koji boluju i od bholesti, a za koje oni nemaju uvjete liječiti ih.

Sedam zemalja EU odlučio je primiti najmanje 1600 djece

Johansson je rekao i kako je sedam zemalja EU odlučio primiti najmanje 1600 djece koja se u kampovima nalaze sami i posebno su ranjiva skupina.

Mnogi od migranata koji se nalaze u kampovima su Sirijci koji su pobjegli od rata, no ima ih i iz Afganistana, Pakistana te zemalja zapadne Afrike. Za njih nije sigurno mogu li aplicirati za status izbjeglica. Organizacije koje pomažu migrantima smatraju kako je za Sirijce preopasno da se vrate nazad u svoje domovine, ali za one koji dolaze iz zemalja poput Pakistana nije. Grčka je trenutno uvela suspenziju za traženje azila, što su pak kritizirale organizacije za pomoć migrantima. 

Sve europske vlade, ne samo grčka, izbjegavaju preuzeti odgovornost

Florian Oel, portparol organizacije Oxfam rekao je kako sve europske vlade, ne samo grčka, izbjegavaju preuzeti odgovornost. Dodao je i da je situacija ostala loša i nakon 2016. godine kad je Turska potpisala dogovor s EU o zadržavanju migranata.

Ponovno povećanje dolazaka migranata u Grčku uslijedilo je nakon što je Turska otvorila svoje granice. U Turskoj se sada nalazi oko 3.7 miliona sirijskih izbjeglica, a EU optužuju kako nije učinila dovoljno da im pomogne. Oel tvrdi kako zemlje EU moraju primiti izbjeglice i dopustiti im da tamo zatraže azil. No isto tako pozdravio je odluku o prihvatu djece koja putuju bez pratnje kao “dobar prvi korak”.

Što se tiče nove mjere, Johansson je rekla kako će se povratak migranata u svoje domovine odvijati u koordinaciji s UN-ovom organizacijom za migrante IOM-om te graničnim snagama EU Frontexom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...