MERKEL OKUPILA SAVEZNE PREMIJERE: "Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u povijesti naše zemlje"

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i iznimnoj situaciji.

  • Svijet

  • 12. Mar. 2020  

  • 0

Merkel: Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarske krize

"Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarske krize. Naša je zadaća spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da privreda funkcionira", rekla je Merkel.

"Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u povijesti naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo", kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

"U dogovoru s premijerima saveznih zemalja zaključili smo da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1000 osoba. Općenito bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće", rekla je Merkel večeras nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskrsnih praznika.

"Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bismo usporili širenje zaraze", rekla je Merkel. Ona je istodobno naglasila da odluku o tome donesu same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti politika  obrazovanja.

Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjedavaa skupom premijera saveznih zemalja, obećala i "brzu i nebirokratsku" pomoć za privredu.

"Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu", rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle preduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz financijsku pomoć savezne vlade.

Bavarski premijer Markus Soeder: Ovo je jedno veliko iskušenje za našu zemlju 

Bavarski premijer Markus Soeder je najavio kako su danas donesene mjere na snazi do iza uskrsnih praznika.

"Mi govorimo o sljedećih četiri do pet sedmica. Nakon uskrsnih praznika ćemo se ponovno sastati kako bismo razmotrili daljnje mjere", rekao je Soeder.

Naglasio je da je situacija ozbiljna.

"Svijet je s koronavirusom drugačiji. Ovo je jedno veliko iskušenje za našu zemlju", rekao je Soeder.

U Njemačkoj je zaraženo 2369 ljudi

Epidemiološki institut Robert Koch večeras je obavijestio o rastu broja zaraženih.

"Trenutno bilježimo 2369 zaraženih. U srijedu ih je još bilo 1567", stoji u s inaopćenjustituta.

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom popeo se na šest, od čega su četiri u okrugu Heinsbergu na krajnjem zapadu zemlje.

CDU kancelarke Angele Merkel danas poslijepodne najavio je odgađanje izvanrednog stranačkog kongresa zakazanog za 25. april na kojem je trebao biti izabran nasljednik Annegret Kramp-Karrenbauer na mjestu čelnika stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...