AMFILOHIJE ZAPRIJETIO DA ĆE "ŽIVOTOM BRANITI SVETINJE"; ĐUKANOVIĆ MU BRUTALNO SPUSTIO: "Svako ima slobodu da čini sa svojim životom šta god hoće"

Što se tiče izjava mitropolita Amfilohija da će "životom braniti svetinje" predsjednik Đukanović je konstatovao da su te izjave uglavnom bile političke, te dodao da svako ima slobodu da čini sa svojim životom što god hoće, ali to nije argument zbog kojeg će povlačiti zakon

  • Regija

  • 12. Mar. 2020  12. Mar. 2020

  • 1

Dobro je da je dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom obnovljen i dobro je da se pokušava uspostaviti dijalog na ekspertskoj ravni - ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović novinarima nakon obilježavanja Dana reprezentacije Crne Gore u hotelu "Hilton".

- Kao što se sjećate, više puta sam tako i predlagao. U izjavama i jedne i druge strane sam razumio da je uspostavljen dijalog u kojem se slušaju argumenti i očekujem da će se u nastavku doći do rješenja koja će biti na zadovoljstvo obje strane i koja će biti na zadovoljstvo Crne Gore - rekao je Đukanović komentarišući jučerašnji sastanak ekspertskih timova SPC i Vlade formirani zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Na pritisak mitropolita crnogorsko primorske Amfilohija, prema njegovim riječima, neće odreagovati onako kako to očekuje od njih "suprotstavljena strana".

- Pristajanje na nastavak dijaloga znači da čujemo argumente sa druge strane. Ako čujemo dobre argumente naravno da ćemo promijeniti nešto što bi bilo bolje u interesu Crne Gore. Nismo neko ko misli da smo u datom trenutku sagledali sve na najbolji mogući način - istakao je Đukanović.

Proces kreiranja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako je naglasio, trajao je četiri godine. 

- Napisali smo u tom zakonu sve ono što smo najbolje u tom trenutku znali. Ako postoji neko ko može da nam kaže da postoji neko bolje rješenje, ako postoje argumenti koji osporavaju vjerodostojnost nekih ideja iz zakona naravno da ćemo to čuti i naravno da ćemo o tome razgovarati - kazao je Đukanović.

Što se tiče izjava mitropolita da će "životom braniti svetinje" Đukanović je rekao da mora da konstatuje da su te izjave uglavnom bile političke.

- To su izjave koje su imale za cilj da vrše pritisak na državne organe Crne Gore i to su bile izjave kojima je već istrajno mitropolit osporavao državni i nacionalni kulturni identitet Crne Gore, što ne bi trebalo da bude nijednom crkvenom velikodostojniku koji se opredijelio da svoju službu obavlja unutar države. Svako ima slobodu da čini sa svojim životom što god hoće, ali to nije argument zbog kojeg ćemo povlačiti zakon - kategoričan je Đukanović.

Niti je to, kako je dodao, argument koji će "opredjeljivati za ovo ili ono rješenje". 

- Spremni smo da razgovaramo i da istrajno branimo argumente koji sami imamo i principe na kojima smo zasnovali zakon, ali dijalog treba da nam pomogne da objektiviziramo stavove obje strane i da vidimo da li postoje neka rješenja koja će nam pomoći da izađemo iz kompleksne situacije - zaključio je Đukanović.

(pobjeda.me / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...