SVETLANA CENIĆ ZVONI NA UZBUNU: „Bosni i Hercegovini prijeti recesija, svi se kunu u državu…“ (VIDEO)

Svijet je na početku nove ekonomske krize, poručila je ekonomistica Svetlana Cenić u emisiji "Puls" BN televizije. Ona je kazala da se ozbiljan svijet priprema na ekonomske posljedice koje će nastupiti zbog pojave virusa korone.

  • Ekonomija

  • 13. Mar. 2020  

  • 0

"Federalne rezerve su već smanjile kamate što je prvi put nakon finansijske krize, Evropska banka takođe razmatra šta da radi, Evropska banka je donijela odluku o pomoći u iznosu od 25 milijardi evra za privredu zemalja članica EU. Hrvatska se priprema, a premijer te zemlje je najavio da očekuju svoj dio. Slovenija je sama spremila paket, a naravno da će tu biti i sredstava EU", rekla je Cenić.

Ona je podvukla da se za recesiju jedino ne sprema BiH.

"BiH će se naći u ozbiljnom problemu ukoliko se kao i druge države ne pripremi na ekonomske posljedice koje slijede", kazala je ona.

„Ne mogu da shvatim da neko ko se zaklinje u svoj narod i državu još uvijek drži blokadu institucija, da nema budžeta, da u ponedjeljak nije usvojena odluka o privremenom finansiranju uz stav da je na snazi prethodna odluka. Ako neko i hoće da pomogne BiH ne može jer nije usvojen budžet. Nema preko koga. Blokada je na snazi, a institucije ne rade. Nema nikakvih dogovora i sporazuma, a samim tim nema ni kredita. Sve je uslovljeno budžetom.“

Ekonosmita Cenić je upozorila da ekonomiju BiH od posljedica koje nastanu uticajem virusa korona može oporaviti jedino odgovorno ponašanje nosioca vlasti i preduzimanje hitnih koraka.

„Spas je u proizvodnji i to se pokazalo i dokazalo. U investicijama, istraživanju i stvaranju novog proizvoda.“

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju srpskih predstavnika u donošenju odluka u zajedničkim institucija Cenićeva ne priznaje kao opravdanje u ovoj situaciji.

„Ovo je viša sila. Ovaj virus će da zahvati ekonomiju i mi sada treba da sjedino i da kažemo da je NS nešto odlučila. Pa Narodna skupština je odlučila da nema ANP-a, pa ga opet ima. Ta NS isto tako treba da zasjeda i da donese odluke da se pokrenu stvari ako ne zbog drugih onda zbog Srba u BiH kojih je jedna trećina. S druge strane, slijediti stav da je nešto završeno jer je neko rekao, onda tako možemo dok svi ne pocrkamo ili dok svi ne odemo.“

Hvalospjevi vlasti o uspješnoj ekonomiji u Srpskoj, povećanju plata i penzija, Cenićeva ocjenjuje kao, najblaže rečeno - neozbiljne, jer životni standard građana je, navodi ona, najbolji pokazatelj stanja ekonomije Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...