BRITANSKI "GUARDIAN" OSUO PALJBU NA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: "Trump je apsolutno najgora osoba za rješavanje krize s koronavirusom"

Koronavirus je prouzrokovao jednu od najkritičnijih situacija s kojom je američki predsjednik Donald Trump do sada bio suočen. Njegova izrazita sebičnost, oslanjanje na predosjećaj, na račun preporuke stručnjaka i sklonost prema tome da traži krivca u svakome kada nešto krene po zlu - sve su to razlozi zbog kojih ga mnogi smatraju najgorom osobom za obavljanje ovako snažne funkcije u jeku pandemije, ističe The Guardian.

  • Svijet

  • 13. Mar. 2020  

  • 0

Da bi se obuzdala rastuća prijetnja, potrebna je saradnja na globalnoj razini, možda više nego ikad još od Drugog svjetskog rata. Pa ipak, Trump i njemu slični vođe širom svijeta ugrožavaju samu ideju međunarodne solidarnosti. Američki je predsjednik u nedavnom obraćanju naciji, tek drugom u svom mandatu, iznenadio članice Europske unije odlukom da se letovi iz Europe obustave i nije se prethodno konsultirao s njima.

Strani virus

Trump je u početku poricao da postoji opasnost od širenja zaraze, prozvavši virus izmišljotinom svojih političkih protivnika iz američke Demokratske stranke, da bi ga potom okarakterizirao kao virus iz inozemstva. Postoji ozbiljna zabrinutost zbog predsjednikovih izjava koje pobuđuju ksenofobiju i rasizam. Broj oboljelih u SAD-u se trenutno čini manjim u odnosu na većinu Europe, što se može objasniti činjenicom da su tek nedavno počeli obavljati testiranje na Covid-19.

Među europskim zemljama za čije građane ulazak u SAD nije zatvoren su Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, što su mnogi istaknuli kao nelogičan potez, ako je cilj da se širenje koronavirusa obuzda. Kao jedan od mogućih razloga za njihovo izuzimanje navodi se i činjenica da američki predsjednik tamo posjeduje golfski teren te da tako nastoji sačuvati svoju investiciju od propadanja.

Nadležni organi u zdravstvu zakazali

Sjedinjene Američke Države trenutno zaostaju za pojedinim zemljama u pogledu suzbijanja pandemije. Prvobitni testovi na virus koje su predstavili njihovi nadležni organi pokazali su se neadekvatnim pa su kasnije opozvani. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odbija obavljati takozvano testiranje iz automobila, nalik zemljama kao što je Južna Koreja, a čiji je cilj smanjiti rizik od bliskog kontakta s osobom koja može biti zaražena i želi se ispitati.

Nedostatak testiranja ozbiljno ugrožava odgovor na krizu nastalu zbog pandemije novog koronavirusa. Usprkos upozorenjima vlastitih stručnjaka, američki se predsjednik navodno oslanja na relativno nizak broj oboljelih kao dobar znak.

Prema mišljenjima pojedinih analitičara, samo je pitanje kako će Trump reagirati kada se situacija u SAD-u pogorša, osobito ako se uzme u obzir da mu predstoji reizbor zbog čega će biti prisiljen naći krivca za svoje katastrofalno rješavanje krize, unutar ili izvan zemlje.

(Index.hr / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...