OVO JE SRAMOTNO: Dodikova Komisija za negiranje genocida traži podatke od Memorijalnog centra Potočari...

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica uputio je zahtjev Memorijalnom centru Potočari Zahtjev za ustupanje informacija

  • Vijesti

  • 17. Mar. 2020  

  • 7

Direktor Republičkog centra Milorad Kojić od Memorijalnog centra traži da im se ustupi spisak 8.382 osobe sa generalnim podacima, datumom, okolnostima i ostalim relevantnim podacima o stradanju.

Kojić je u zahtjevu upućenom Memorijalnom centru naveo kako je od njega takve podatke tražio predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine Gideon Greif.

Ovakav zahtjev izaziva nelagodu nakon svih presuda domaćih i međunarodnih sudova, koji su donijeli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić kazao je za Vijesti.ba kako nema namjeru ustupiti nikakve podatke.

"Memorijalni centar nikad neće ustupiti nikakve podatke, jer ne učestvujemo i ničim ne doprinosimo negiranju genocida ili normalizaciji negiranja genocida", kazao je kratko Suljagić.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je prije godinu dana donijela Rješenje o imenovanju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, što je izazvalo žestoke reakcije domaće i međunarodne javnosti koja imenovanje jedne takve komisije smatra uvredom za sve žrtve srebreničkog genocida.

I dok se cijeli civilizirani svijet ovih dana bavi koronavirusom od kojeg je zaraženo skoro 200.000 ljudi i umrlo oko pet hiljada, oni koji još uvijek nisu odustali od genocidnog projekta Velike Srbije, koja se polako svodi na beogradski pasaluk, i dalje vode izgubljenu bitku u kojoj pokušavaju normalizirati genocid.

Politika stvorena i vođena metodom krvi i zla nije u stanju i nikad neće u stanju da pokaže ni zrno solidarnosti s ostatkom svijeta, pišu Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...