KOMPANIJA IZ KALESIJE OBUSTAVILA PROIZVODNJU: Lafat komerc traži pomoć za spas radnih mjesta

Prema riječima općinskog načelnika Seada Džafića, gašenje proizvodnje u ovoj kompaniji bit će veliki udar na budžet Općine Kalesija, ali i cijele FBiH.

  • Ekonomija

  • 20. Mar. 2020  

  • 0

Lafat komerc iz Kalesije, kompanija koja upošljava oko 350 radnika i jedan je od vodećih prerađivača lima u BiH i regionu, privremeno prestaje sa radom zbog vanrednog stanja na području BiH.

O tome je općinsku vlast obavijestio njen vlasnik Adnan Lović, a općinski načelnik Sead Džafić danas je sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem obišao ovo privredno društvo. 

Vlasnik kompanije načelnika je upoznao sa razlozima zbog kojih se odlučio na ovaj potez rekavši da je onemogućen izvoz robe koja se proizvodi u pogonima Lafata u Kalesiji, ali i drugih ekonomskih faktora koji negativno utiču na opstanak preduzeća.

On je kazao da će svim radnicima biti uplaćene plaće i doprinosi zaključno sa 31.martom, a nakon tog datuma ukoliko se nastavi ovakvo stanje isti će morati biti prijavljeni na evidenciju zavoda za zapošljavanje.

Prema riječima općinskog načelnika Seada Džafića, gašenje proizvodnje u ovoj kompaniji bit će veliki udar na budžet Općine Kalesija, ali i cijele FBiH.

On je u dogovoru sa vlasnikom ovog preduzeća rekao da će Općina zajedno sa privrednim društvima koja posluju na teritoriji naše općine uputiti dopis prema Vladi TK, Vladi FBiH te Vijeću ministara BiH kako bi se donijele Odluke o oslobađanju bar dijela doprinosa za radnike odnosno tzv. „nameta“ privredi“ kako bi se nakon prestanka ovog stanja izazvanog korona virusom firme mogle ponovno vratiti proizvodnji i radu.

"Žao mi je što naši budžeti nisu dovoljni kako bi sada mogli reagovati i kako bi pomogli Lafat i ostale kompanije i na taj način da zadržimo radnu snagu", istakao je načelnik Džafić.

Podsjetimo da je juče u Loparama zatvorena i fabrika Termal Int čiji je vlasnik Lafat komerc.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...