ŽELI ISKORISTITI HISTORIJSKI SKANDAL: Neymar je pronašao način za bijeg iz PSG-a

Je li moguće jednostrano raskinuti ugovor s nogometnim klubom bez da prekršite pravila koja štite klubove u dogovorima koje postižu s igračima?

  • Sport

  • 20. Mar. 2020  

  • 0

Škot Andy Webster utabao je put kojim bi Neymar ovoga ljeta mogao napokon ishoditi transfer u Barcelonu. Webster je bio škotski stoper i reprezentativac koji je raskinuo svoj ugovor s Heartsom godinu prije njegova isteka kako bi prešao u Wigan.

Uspio je to bez da je aktivirao članak 17 FIFA-ina pravilnika o transferima u nogometu te je tako izbjegao moguće sankcije. Njegov bijeg iz Heartsa završio je na Međunarodnoj arbitraži. 

Tamo je odlučeno da Wigan Heartsu mora uplatiti samo 150 tisuća funti koliko bi igrač zaradio u zadnjoj godini ugovora. FIFA je ranije odlučila kako se radi o iznosu od 625 tisuća funti, a Škoti su tražili 4,6 milijuna funti odštete. 

Websterova odluka

Međunarodna arbitraža odlučila je u takozvanoj Websterovoj odluci napraviti presedan na koji će se Neymar sada pozvati u pokušaju da pobjegne u Barcelonu. Pregovori su, tvrde neki mediji, već počeli. 

ESPN javlja da je predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu već kontaktirao belgijskog odvjetnika Woutera Lambrechta kako bi stvorili plan za dovođenje Neymara. 

Lambrecht savjetuje Barcelonu još od 2017. i jako dobro poznaje mogućnosti katalonskog kluba. Ako Neymar ne postigne raniji dogovor s PSG-om i odluči se za Websterovu odluku sve što mora učiniti kad uđe u zadnju godinu ugovora je obavijestiti klub o odlasku 15 dana prije isteka njegova ugovora. 

Međunarodna arbitraža kao ključ

Ako klubovi ne postignu dogovor, a vjerojatno neće jer je Barcelonin plan odugovlačiti, odštetu će odrediti FIFA. Kad se to dogodi, Barcelona će, kao i Wigan svojedobno, uložiti žalbu na tu odluku kako bi izazvala drastično smanjenje odštete i prošla jako jeftino.

Odluka Međunarodnog suda je konačna i obvezujuća. Ipak, prve prognoze nisu dobre za Barcelonu. Spekulira se da bi FIFA mogla propisati odštetu od oko 180 milijuna eura.

Naravno, moguće je da na Međunarodnoj arbitraži ta svota bude smanjena, ali teško je vjerovati da će biti manja od 100 milijuna eura. Ipak, čini se da je Barcelona spremna platiti tu svotu kako bi vratila Neymara, a očito je spremna i eksploatirati pravne rupe koje postoje. 

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...