DRAMATIČNO UPOZORENJE ORGANIZACIJE ZA EKONOMSKU SARADNJU I RAZVOJ: Ekonomske posljedice trajat će godinama

OECD je pozvala vlade da izmijene propise o trošenju kako bi ubrzale proces testiranja i liječenja od virusa

  • Ekonomija

  • 23. Mar. 2020  23. Mar. 2020

  • 1

Svijetu će biti potrebne godine da se oporavi od pandemije virusa korona, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Generalni sekretar OECD-a José Ángel Gurría rekao je za BBC da je ekonomski šok već sada veći od posljednje globalne finasijske krize i da uvjerenje da će se države brzo oporaviti predstavlja samo “lijepe želje”.

OECD je pozvala vlade da izmijene propise o trošenju kako bi ubrzale proces testiranja i liječenja od virusa.

Gurría je rekao da nedavno upozorenje da bi ozbiljno širenje virusa moglo da prepolovi globalni privredni rast na 1,5 posto već izgleda suviše optimistično.

On je naglasio da će mnoge od najvećih svjetskih ekonomija upasti u recesiju u narednim mjesecima, a ako ona i ne zahvati čitav svijet, globalni privredni rast će biti nizak ove godine, a oporavak u budućnosti dugačak.

Gurría je rekao da je ekonomska neizvjesnost koju virus nanosi već izazvala veći šok nego teroristički napadi na SAD 11. septembra 2001. godine ili finansijska kriza 2008. godine, prenijela je agencija Srna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...