SATTLER OBEĆAO: EU će pomoći BiH u osiguranju medicinske opreme i ekonomskom oporavku

Evropska unija razmatra dva načina pružanja pomoći BiH koja uključuju brzu podršku u osiguranju medicinske opreme u vrijednosti do sedam miliona eura, kao i srednjoročno prilagođavanje i primjenu podrške EU u iznosu do 50 miliona eura za programe ekonomskog razvoja.

  • Vijesti

  • 23. Mar. 2020  

  • 0

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je izjavio da je EU i u prošlosti bila uz Bosnu i Hercegovinu, kao što je to bio slučaj s pomoći za oporavak od posljedica poplava u 2014. godini.

-Hitne mjere koje trenutno poduzimamo su vezane za prioritetnu medicinsku opremu, oko čega smo u kontaktu s UNDP-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom. To uključuje zalihe za bolnice i sl. Također radimo na oslobađanju sredstava u vrijednosti do pet miliona eura za istu ovu namjenu, a koja bi bila dostupna kasnije, nakon što BiH potpiše finansijski sporazum IPA 2020-kazao je Sattler.

U suradnji sa partnerima, Evropska unija također radi na prilagodbi tekućih i planiranih programa/projekata ekonomskog razvoja (kao što su programi podrške biznisima, poljoprivredi te malim i srednjim preduzećima) kako bi doprinijeli ublažavanju posljedica korona virusa COVID-19 po privredu u BiH, saopćeno je.

EU će pomoći BiH u obezbjeđivanju medicinske opreme i ublažavanju posljedica COVID-19 na ekonomiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...