NEVJEROVATNE MJERE U TURSKOJ: Zapošljavaju 32 hiljade medicinskih radnika, pokreću serijsku proizvodnju respiratora, ali to nije sve

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca izjavio je da ta zemlja počinje serijsku proizvodnju respiratora potrebnih za liječenje osoba zaraženih korona virusom.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2020  23. Mar. 2020

  • 1

Naučno vijeće pri Ministarstvu zdravstva Turske danas je održalo sjednicu, a resorni ministar Koca potom se obratio javnosti i istakao da je Turska u borbi protiv širenja korona virusa stekla ozbiljna iskustva i kako može brže predviđati razvoj situacije.

“Želimo da imamo što manje gubitaka u ovoj pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. Vodimo brigu da brzo provodimo testiranja, izoliramo zaražene i počnemo sa njihovom terapijom i liječenjem“, kazao je Koca.

On je najavio da će Turska uskoro primiti dodatnih 32.000 medicinskih radnika kako bi se uspješno izborila sa pandemijom.

Naglasivši da su rijetki primjeri solidarnosti u svijetu kakav je viđen u Turskoj tokom borbe protiv širenja korona virusa, Koca je najavio povećanje naknada za medicinsko osoblje i nastavak slanja dodatne opreme svim bolnicama u toj zemlji.

Najavivši početak serijske proizvodnje respiratora u Turskoj, Koca je kazao da je jutros u Tursku stiglo 50.000 setova za brzo testiranje na korona virus, a u četvrtak očekuje dolazak dodatnih 300.000 takvih setova.

“Tako smo došli do milion brzih testova koji su u opticaju. Zaštitne maske koje se proizvode u Turskoj neće biti izvožene sve dok postoji potreba na domaćem tržištu. Ne zaboravimo da je najvažnije da svi ostanu kod kuće. Život može stati u kuću“, poručio je turski ministar Koca.

Koca je također kazao da se radi na razvoju vakcine protiv korona virusa i da je pozvano šest univerziteta i jedan naučni centar. Obećao je podršku države za sve te institucije.

Ističući da se mnogo zaraženih u Turskoj oporavlja, Kca je kazao da će u narednim danima biti objavljeni i bilansi osoba koje su ozdravile.

“Iz Kine smo jutros dobili lijekove koji su imali dobre rezultate i počeli smo ih primjenjivati kod pacijenata na intenzivnoj njezi“, kazao je Koca.

Ističući da su od posljedica zaraze korona virusom u Turskoj život izgubile starije osobe, Koca je kazao da među zaraženim ima i medicinskog osoblja.

“Među preminulim imamo jednog pacijenta sa 91 godinom. Dva preminula pacijenta su bila u dobi 50-60 godina, a svi ostali su bili stariji od 61 godine“, kazao je Koca.

Koca je također kazao da u Turskoj nije, niti će biti naplaćivani testovi i laboratorije za testiranje na korona virus, a poručio je i da ta zemlja ima dovoljno takvih testova.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima američkog Univerziteta “John Hopkins“ u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 355.000 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je više od 15.400 oboljelih.

U Turskoj je koronavirusom zaraženo 1.236 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je 30 oboljelih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...