JEZIVI PRIZORI U ŠPANIJI: Vojnici u kućama zatiču leševe umrlih i napuštenih starijih osoba

Vojnici koji u borbi Španije protiv novog koronavirusa dezinficiraju porodične kuće suočeni su u novim problemom. U brojnim porodičnim kućama zatiču leševe umrlih i napuštenih starijih osoba, potvrdila je u ponedjeljak ministrica obrane te zemlje Margarita Robles.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2020  23. Mar. 2020

  • 0

Ove jezive vijesti dolaze u trenutku kada Španija iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraženih. Trenutne brojke pokazuju više od 33 hiljade potvrđenih slučajeva, te 2182 umrlih, a više od hiljadu ljudi ima teže simptome bolesti.

Vlasti u Španiji preduzimaju mjere kojima bi širom zemlje distribuirale čak 650 hiljada testova na Covid-19, navodi britanski Guardian.

- Pripadnici vojne jedinice za odziv u vanrednim situacijama tokom svojih obilazaka domova pronalaze potpuno napuštene starije osobe, a neke su već mrtve u svojim krevetima - rekla je ministrica Robles tokom televizijske emisije.

Naglasila je da će takvo nehumano ponašanje prema starijima podleći sankcijama. Svi oni koji su ostavili svoje starije i nemoćne bez odgovarajuće brige biće procesuirani.

Rasterećenje bolnica

Rast broja umrlih predstavlja veliki pritisak na bolnice i pogrebna društva, naročito u španskoj prijestolnici Madridu. Vlasti su odlučile postaviti privremenu mrtvačnicu na Palacio de Hiel, na sjeveroistoku grada.

- Ovo je privremena i izvanredna mjera koja je prvenstveno namijenjena ublažavanju boli članova obitelji žrtava kao i rasterećenju bolnica - poručile su regionalne vlasti, javlja Guardian.

Španija ujedno distribuira setove za test na novi koronavirus zdravstvenim radnicima, ali i korisnicima domova za starije i nemoćne, kao i stanovnicima najpogođenijih regija. Pojačano testiranje zasad je dalo rezultat od oko 12 posto zaraženih zdravstvenih radnika odnosno oko 3910 ljudi.

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...