SJAJNE VIJESTI IZ BRUXELLESA: Odobreno 37 milijardi eura pomoći državama pogođenim koronavirusom, na listi je i Bosna i Hercegovina…

Članovi parlamenta su kod svojih kuća štampali formulare na kojima su glasali, potpisivali ih, skenirali i slali elektronskom poštom

  • Ekonomija

  • 27. Mar. 2020  27. Mar. 2020

  • 0

Gotovo stopostotnom većinom glasova Evropski parlament usvojio je tri zakonodavna prijedloga Evropske komisije za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19 u državama članicama Evropske unije i zemljama kandidatima za članstvo

Poslanici su usvojili Inicijativu za ulaganje u odgovor na korona virus, koji će državama članicama omogućiti korištenje 37 milijardi eura za borbu sa posljedicama krize. Novac je obezbijeđen iz strukturnih i investicionih fondova EU, iz kojih svake godine države članice primaju novac za predfinansiranje projekata. Sredstva koja ostanu neiskorištena moraju biti vraćena u bužet EU, a u slučaju prošle godine to iznosi skoro 8 milijardi eura, novac koji će sada države moći da zadrže. Izračunato je da bi taj iznos mogao biti dopunjen sa oko 29 milijardi eura predviđenih za sufinansiranje EU.

Usvojene su i izmjene Fonda solidarnosti EU, kojima su proširenje oblasti u kojima se mogu koristiti, ne samo za pomoć pri prirodnim katastrofama, već i značajnom ugrožavanju javnog zdravlja. Kako je predviđeno, za hitne intervencije pri katastrofama može biti izdvojeno i do 100 miliona eura. Novac će moći da bude iskorišten za sprovođenje mjera za brz odgovor, ukljućujući medicinsku pomoć ugroženom stanovništvu i zaštitu građana od zaraze, sprovođenjem preventivnih mjera, mjera praćenja i mjera za ublažavanje udara na zdravlje stanovništva.

Također, izmjenama je predviđeno da ta pomoć bude dostupna ne samo zemljama članicama, već i zemljama kandidatima za članstvo u EU.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su i incijativu Evropske komisije da se zaustave takozvani „letovi duhova“. U skladu sa aktuelnim evropskih propisima, aviokompanija može izgubiti unaprijed određene termine za polijetanje i slijetanje, ukoliko ne obavlja najmanje 80% letova predviđenih ugovorom, zbog čega su one prinuđene da obavljaju veliki broj letova na kojima nema putnika. Na taj način one troše ogromne količine goriva, negativno utiču na okolinu, a same su izložene ogromnim troškovima za koje nemaju pokriće. Zbog toga je taj dio propisa stavljen van snage, počev od 23. januara, kada je zatvoren prvi aerodrom u Kini do juna ove godine.

Sjednica je održana u gotovo praznoj sali Evropskog parlamenta u Briselu, jer su skoro svi poslanici prihvatili prijedlog predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija da, iz bezbjednosnih razloga, u raspravi i glasanju učestvuju elektronskim putem.

Usvojeni dokument možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...