BANKARSKI ELDORADO: Banke u BiH ostvarile rekordnu dobit od 370 miliona KM!

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ostvario je u 2019. godini istorijski najveću dobit od 370,5 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

  • Ekonomija

  • 27. Mar. 2020  

  • 0

Ostvarena dobit za 12,1 posto veća je nego godinu ranije, kada je iznosila 330,4 miliona KM.

Banke su, prema podacima Centralne banke BiH, imale ukupan prihod u 2019. godini od 1,47 milijardi KM, pri čemu je neto prihod od kamata iznosio 835,8 miliona KM.

U odnosu na isti period prošle godine prihodi od kamata manji su za 1,2 posto.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, dostigla je vrijednost 32,5 milijardi KM, od čega nekvalitetna aktiva iznosi 1,70 milijardi KM.
"Loši" krediti pali su na nivo od 1,53 milijardi KM i imaju udio u ukupnim kreditima od 7,4 posto.

Rezervisanja na nekvalitetne kredite pala sa na nivo od 1,18 milijardi KM nakon što su godinu ranije bila 1,31 milijardi KM.

Indikatori upješnosti banaka pokazuju da je povrat na prosječni kapital ROE iznosio 10,4 posto, što je bolje nego u uporednom prošlogodišnjem periodu kada je ovaj pokazatelj bio 9,6%, dok je povrat na prosječnu aktivu bio 1,4 posto (1,3 posto) godinu ranije.

Osnovni kapital banaka popeo se na iznos od 3,55 milijardi KM i povećan je za 12,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Zbog uticaja krize sa koronavirusom regulatori tržišta kazali su kako očekuju od banaka da dobit koju su ostvarili u 2019. godini umjesto za isplatu dividende usmjere za jačanje kapitala.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...