SAVJET SE ŠIRI INTERNETOM: Pomaže li ispijanje vode svakih 15 minuta kod korona virusa?

Na stranici Koronavirus.hr, koju je pokrenulo Ravnateljstvo civilne zaštite, nalaze se sve relevantne i korisne informacije vezane za koronavirus; ondje su sakupljeni i mitovi i istine o koronavirusu koji jasno daju do znanja koje mjere zaštite funkcioniraju, a koje ne; riječ je o provjerenim, medicinski tačnim informacijama koje vam mogu pomoći...

  • Zdravlje

  • 27. Mar. 2020  27. Mar. 2020

  • 0

Najučinkovitiji način da se zaštitite od koronavirusa je učestalo brisanje ruku vlažnim maramicama na bazi alkohola ili temeljito pranje sapunom i vodom, poručuje Ravnateljstvo civilne zaštite na stranici koronavirus.hr.

Pročitajte i mitove i istine o koronavirusu koje je važno znati.

MIT: Vruća kupka sprječava koronavirus.

ISTINA: Vruća kupka neće vas zaštititi od koronavirusa. Normalna tjelesna temperatura ostaje oko 36,5 °C do 37 °C, bez obzira na temperaturu kupke ili tuša. Zapravo, vruća kupka s iznimno vrućom vodom može biti štetna jer vas može opržiti. Najbolji način da se zaštitite od koronavirusa jest temeljitim i čestim pranjem ruku. Time eliminirate viruse koji mogu biti na vašim rukama i izbjegavate infekciju do koje može doći dodirom očiju, usta i nosa.

MIT: Sušila za ruke mogu učinkovito ukloniti koronavirus.

ISTINA: Sušila za ruke nisu učinkovita u ubijanju koronavirusa. Kako biste se zaštitili od koronavirusa, morate često čistiti ruke vlažnim maramicama na bazi alkohola ili ih prati sapunom i vodom. Nakon što očistite ruke, temeljito ih osušite papirnatim ručnicima, a njih nakon korištenja bacite u kantu za smeće s poklopcem.

MIT: Nanošenje alkohola ili klora po cijelom tijelu može suzbiti koronavirus.

ISTINA: Nanošenjem alkohola ili klora po cijelom tijelu ili po bilo kojoj većoj površini kože može dovesti do smrti jer su alkohol i klor otrovni te se NIKAKO NE SMIJU NANOSITI. Posebno smrtonosno može biti za djecu, pa čak i na manjoj površini kože! Jedino se dezinficijensi na bazi alkohola mogu koristiti za dezinfekciju ruku, dok je sve ostalo izrazito štetno za zdravlje i može biti smrtonosno. Uz to, navedeno neće suzbiti stanice virusa koje su već ušle u vaše tijelo. Nanošenje takvih sredstava može biti štetno za sluznicu (oči, usta itd.) i odjeću. Imajte na umu da alkohol i klor mogu biti korišteni za dezinfekciju površina, ali ih je potrebno koristiti prema odgovarajućim preporukama.

MIT: Redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom može pomoći u sprječavanju infekcije koronavirusom.

ISTINA: Ne postoje dokazi da je redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom zaštitilo ljude od infekcije koronavirusom. Postoje djelomični dokazi da redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom može pomoći bržem oporavku od obične prehlade. Međutim, nije dokazano da redovito ispiranje nosa sprječava infekcije dišnog sustava.

MIT: Konzumiranje češnjaka može pomoći u sprječavanju infekcije koronavirusom.

ISTINA: Češnjak je zdrava hrana koja može imati neka antimikrobna svojstva. Međutim, nema dokaza da je konzumacija češnjaka zaštitila ljude od koronavirusa.

MIT: "Čudesni minerali" i slična čarobna sredstva suzbijaju koronavirus.

ISTINA: U moru dezinformacija pojavila se i ona da čudesni minerali i slična neprovjerena sredstva mogu izliječiti koronavirus. Važno je naglasiti kako navedene supstance NE pomažu u suzbijanju virusa, nego mogu i štetno djelovati na vaše tijelo. Većina neprovjerenih supstanci sadrži opasne kemijske spojeve koji mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

MIT: Dezinfekcijska sredstva napravljena kod kuće mogu pomoći u sprječavanju virusa.

ISTINA: U trenucima povremenih smanjenja zaliha dezinfekcijskih sredstava u maloprodaji, na određenim stranicama i društvenim mrežama pojavili su se neprovjereni recepti za domaći gel. Znanstvenici ističu kako su ti recepti pogodniji za čišćenje površina i nisu prikladni za upotrebu na koži. Ne može se napraviti efikasan proizvod za čišćenje ruku kod kuće koji bi zamijenio dezinfekcijske tekućine iz maloprodaje.

MIT: Ispijanje tekućine koloidnog srebra ubija virus u roku od 12 sati.

ISTINA: Iako društvenim mrežama kruže različite formule koje uspješno suzbijaju koronavirus, među kojima je i ispijanje sitnih čestica metala suspendirane u tekućini, važno je naglasiti kako trenutačno ne postoji potvrđeni lijek koji efikasno djeluje u suzbijanju virusa. Korištenje neprovjerenih metoda poput ove može biti opasno po život!

MIT: Pijenje vode svakih 15 minuta može isprati koronavirus u organizmu.

ISTINA: Na društvenim mrežama pojavila se priča u kojoj se savjetuje ispijanje većih količina vode svakih 15 minuta radi ispiranja koronavirusa iz organizma. Znanstvenici su to demantirali. Takvo pretjerano pijenje vode može biti opasno, pa čak i ugroziti život, posebno kod kroničnih bubrežnih i srčanih bolesti te djece.

(Zadovoljna.hr)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...