I ŽIVOTINJE GA MOGU ŠIRITI: U Belgiji vlasnik zarazio mačku korona virusom

U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke koja je korona virus dobila od svog vlasnika pozitivnog na COVID19.

  • Šareni svijet

  • 27. Mar. 2020  

  • 0

Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životinja na ljude i da životnje ”nisu vektori epidemije”.

Veterinrski fakultet u Liježu prijavio je belgijskom Kriznom centru korovirusnu infekciju mačke od strane vlasnika pozitivnog na Covid19.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme nedielju dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju „izolovani slučaj“ koji se može objasniti samo „bliskim kontaktom životinje i vlasnika” i prenosom virusa sa čovieka na životinju, a ne obratno.

"Mačka je ovdie" žrtva "infekcije koja se tiče čovieka. U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je stoga izuzetno nizak”, kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručanjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču njegovih i njegovih kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze COVID19 životnje moraju zaštiti od bolesnih vlasnika.

(Tanjug/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...