EVO KAKVO JE STANJE: U KS u samoizolaciji 1.608 osoba, deset osoba pozitivno na koronavirus

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav potvrdila je da je u tom kantonu još jedna osoba zaražena koronavirusom, radi se o ženskoj osobi koja je hospitalizirana.

  • Regija

  • 27. Mar. 2020  

  • 0

- Njeno stanje je stabilno - istakla je Pilav danas na pres-konferenciji.

Naglasila je da je u KS trenutno u samoizolaciji 1.608 osoba, a da ih je 384 završilo s mjerom izolacije. Dodala je da je ukupan broj testiranih do sada 63 osobe, a pozitivnih je 10.

- Intenzivnije se počelo sa testiranjem, i to se radi u određenom momentu u trenutku pojavljivanja prvih simptoma - kazala je.

Također je naglasila da prate klastere i promjene zdravstvenog stanja.

- Moramo voditi računa da testiranja na zahtjev neće biti u zdravstvenom sistemu, jer su mogući negativni rezultati. Ako se to ne desi u pravo vrijeme i onda možemo narušiti epidemiološki okvir - kazala je.

Pozvala je sugrađane da postupaju po pravilima i budu u stalnom kontaktu sa domovima zdravlja te da postupaju strogo po pravilima.

Poručila je da se za sada epidemiološka situacija mijenja, ali da se može reći da je pod kontrolom.

- Nema mjesta panici. Svi smo dio iste globalne pandemijske priče i poduzimamo sve potrebne mjere na svim nivoima vlasti da bi oblik epidemije bio u najblažem obliku - zaključila je Pilav.

Komesar policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a Nusret Selimović kazao je da od 1.124 osobe koje su provjerili a pod mjerama su samoizolacije, njih 56 ponovo nije zatečeno na adresi.

Također je naglasio da je 20 osoba prekršilo policijski sat te da će protiv njih biti pokrenuti prekršajni postupci, dok će za osobe koje su prekršile mjere samoizolacije službene zabilješke biti dostavljene nadležnoj inspekciji.

Selimović je istakao da intenzivno odvode migrante s ulica u dva prihvatna centra.

- Do ovog momenta sa ulica i iz privatnih objekata odvezeno je u Blažuj 300 migranta - kazao je Selimović.

Dodao je da rade i na zaštiti policije, opremanje zaštitnom opremom, dezinfekcija, mjerenje temperature.

- U Sarajevo danas dolazi avion iz Rima i policija će prihvatiti, pratiti naše bh. državljane do Bjelava gdje će biti smješteni, a radit ćemo i na vanjskom osiguranju objekta - kazao je Selimović.

Poručio je da veliki broj građana još uvijek krši mjere zabrane te da će u narednim danima policija postupiti radikalnije.

- One koji napuštaju samoizolaciju, i time ugrožavaju zdravlje svih građana, policija će biti prisiljena da počne sa privođenjima, odnosno stavljanje u prisilnu izolaciju - zaključio je Selimović.

(Fena/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...