FUDBAL JE NA PREKRETNICI: Evo što ga čeka kad prođe pandemija korone

Kao jednu od većih posljedica pandemije koronavirusom, europski nogomet se trenutno suočava s velikim financijskim problemima. "Crvena lampica" u klubovima je upaljena i nitko ne zna kako će sve završiti.

  • Sport

  • 27. Mar. 2020  

  • 0

Španska Marca je navela osam velikih problema s kojima se klubovi trenutno suočavaju.

1. Kako će završiti započete lige?

Postoje tri realne opcije.

Prva je da će se preostale utakmice odigrati kada se za to steknu uvjeti. Druga je da će utakmice biti odigrane bez prisustva gledatelja, a treća je da će sve do sada odigrane utakmice biti poništene. Većina klubova želi sezonu nekako privesti kraju, jer će financijski gubitak u suprotnom biti ogroman.

2. Rizik od kolapsa

Ako klubovi ne dobiju svoj unaprijed projektirani novac od televizijskih prava, njihova budućnost bit će dovedena u pitanje, jer mnogi klubovi neće moći podmiriti troškove koji nastanu u razdoblju od ožujka do lipnja. Neki klubovi bi mogli bankrotirati, pa se možda može očekivati i nešto fleksibilnija politika financijskog fair-playa.

3. Lopta je u dvorištu igrača

Klubovi će morati tražiti od svojih igrača da pristanu na smanjenje plaće. Podneseno je dosta zahtjeva da se igračima smanje plaće za 10 ili 20 posto, a otkazivanje sezona bi moglo dovesti do ponovnog pregovaranja oko ugovora i isplati manjih svoti novca.

4. Ugovori koji završavaju 30. lipnja

Posudbe i ugovori koji završavaju u lipnju morat će biti produženi ako sezone završe u srpnju.

Nogometni dužnosnici govore da nema smisla prekidati ugovore u lipnju ako sezone potraju i duže od tog datuma.

5. Manje zarade od transfera

Očekuje se da ponude za transfere igrača ovog ljeta budu niže i svote preko 100 milijuna eura teško da ćemo vidjeti ove sezone. Manje bogati klubovi će možda biti primorani svoje najbolje igrače prodati po nižim cijenama od željenih.

6. Kraći prijelazni rok

Ako se lige završe u srpnju, klubovi će se suočiti s najkraćim ljetnim prijelaznim rokom u povijesti. Manje vremena za realizaciju transfera će dovesti i do manjeg broja samih transfera – pogotovo imajući na umu da će sezona 2020./21. morati početi što ranije, zbog Europskog prvenstva koje je pomaknuto za 2021. godinu.

7. Posudbe s opcijom otkupa

Ovo je nešto što je u posljednje vrijeme postalo vrlo aktualno i vjerojatno će se o tome tek govoriti.

Klubovi koji imaju pravo igrače, koji za njih nastupaju kao posuđeni, otkupiti do 30. lipnja, mogli bi biti u problemima ove godine.

8. "Bum" u 2021. godini

Ako se stvari vrate u normalu prije nego kasnije, tada bi naknade mogle ponovo narasti, a izgubljeno vrijeme bi se moralo nadoknaditi zbog iduće godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...